Političko rukovodstvo sa Severa: Počinju protesti protiv EULEX-a

Političko rukovodstvo sa Severa danas je na zajedničkoj sednici odbornika Skupština opština Severnog Kosova, najavilo započinjanje masovnih, mirnih protesta, protiv "samovolje i vanpravnog delovanja EULEX-a."
 
„U cilju sprečavanja daljeg kršenja normi domaćeg i međunarodnog prava, i daljeg udaljavanja od ostvarivanja vitalnih interesa srpskog naroda na Severu Kosova i Metohije, kao i proklamovanih ciljeva međunarodne zajednice u Pokrajini, odbornici skupštine četiri opštine na Severu Kosova, donose odluku o otpočinjanju masovnih mirnih protesta protiv samovolje i vanpravnog delovanja misije EULEX," jedan je od zaključaka današnje sednice.
 

Povezani članci: 

Sever Kosova: "EULEX indirektno otežava sprovođenje Briselskog sporazuma"

Onemogućen rad SO Zubin Potok; ostavke srpskog političkog rukovodstva u sredu?

Srpski predstavnici sa Severa Kosova verbalno podržali Vulovića i Ristića

EULEX hapsi gradonačelnika Z. Potoka Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine Ristića?

Odbornici su u zaključcima, takođe, istakli da isključivo EULEX snosni odgovornost za porast tenzija na Severu Kosova i Metohije, kao i da ova misija deluje suprotno od svog mandata i ciljeva međunarodne zajednice, dok je istovremeno, svojim aktivnostima, proteklih maseci, EULEX izgubio poverenje Srba, a zbog čega je ostvarivanje ciljeva ove misije nemoguće.

 
"Konstatujemo da EULEX deluje suprotno od poverenog mu mandata i suprotno ciljevima međunarodne zajednice u Pokrajini; da je svojom aktivnošću u prethodnih nekoliko meseci izgubio poverenje onih koje treba da štiti, što do daljnjeg čini nemoguće ostvarivanje ciljeve ove misije," istakli su odbornici četiri severne opštine. 
 
Oni su i pozvali predstavnike misije EULEX-a na "odgovorno ponašanje i razgovore o momentalnom prestanku progona."
 
Zajedničkoj sednici odbornika prisustvovali su i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, gradonačelnici, predsednici privremenih organa sa Severa Kosova, kao i načelnik kosovskomitrovičkog okruga, dok je sednica započela minutom ćutanja zbog jučerašnjeg ubistva srpskog žandarma, Stevana Sinđelića.
 
Sednicu su, kako je i najavljeno, bojkotovali albanski odbornici, te je njoj prisustovalo 63 odbornika, od 76, sa samo jednim prisutnim albanskim odbornikom, i to iz SO-a Zvečan, dok su sednicu pratili i predstavnici USAID-a, OSCE-a, UNMIK-a i grčkog KFOR-a.


Zajedničko saopštenje odbornika Skupština opština sa Severa Kosova i Metohije, možete pogledati OVDE.

Zaključke zajedničke sednice odbornika Skupština opština sa Severa Kosova i Metohije, možete pogledati OVDE.


Marko Đurić: Vlada Republike Srbije nastaviće da pruža podršku srpskoj zajednici na KiM; što pre početi sa izgradnjom i jačanjem političkih institucija u kojima će Srbi odlučivati 
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić je na današnjoj zajedničkoj sednici odbornika četiri Skupštine opštine sa Severa Kosova, istakao da će Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti da pružaju različite vidove pomoći u jačanju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. 
 
"Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da pružaju političku, logističku i materijalnu pomoć u jačanju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji," objasnio je Đurić i dodao da se mora što pre početi sa izgradnjom i jačanjem političkih institucija u kojima će Srbi odlučivati u svojoj sudbini.
 
"Moramo što pre početi sa izgradnjom i jačanjem naših političkih institucija u kojima se Srbi pitaju, u kojima Srbi odlučuju o svojoj sudbini i kojima niko na svetu ne može da ospori legitimitet i legalitet," rekao je Đurić, ističući da su u ovom trenutku te političke institucije, pre svega, srpske opštine, Zajednica srpskih opština, kao i druge institucije koje su neophodne za jačanje i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.