Glavni tužilac nije obavešten o navodnom „pokušaju atentata“ na Kurtija

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Glavni tužilac nije obavešten o „pokušaju atentata“ na premijera Aljbina Kurtija, dok je boravio u Skoplju.

Tokom dana javna televizija javila je da je planiran pokušaj atentata na Kurtija. Premijer, ali i članovi njegovog kabineta, nisu demantovali izveštaje o planiranju atentata i ocenili su da su pretnje iz Srbije povećane poslednjih dana. Skoplje je negiralo da se dogodio pokušaj ubistva Kurtija.

Ali ni vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, Besim Keljmendi (Kelmendi), ni glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK) nisu obavešteni o ovoj tvrdnji o ubistvu premijera.

„U našoj kancelariji trenutno nema nikakvih aktivnosti povodom ove vesti“, rekao je za Zakletvu za pravdu v. d. glavnog tužioca, Besim Keljmendi.

„Ne, nemam nikakve informacije“, rekao je glavni tužilac Specijalnog tužilašta, Bjlerim (Blerim) Isufaj.

Na osnovu Zakonika o krivičnom postupku i važećih zakona, svaka institucija za sprovođenje zakona na Kosovu, uključujući Kosovsku obaveštajnu agenciju (KIA) i Kosovsku policiju, ima obavezu da odmah i bez odlaganja obavesti tužilaštvo ukoliko su glavni državni lideri izloženi pretnjama ili sumnjama koje ugrožavaju njihov život.

Pročitajte još:

RTK javila da je Beograd planirao atentat na Kurtija u Skoplju, Kurti: Mnogo pretnji srpskih struktura

Makedonska policija: Nije bilo pokušaja ubistva Aljbina KurtijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.