RTK javila da je Beograd planirao atentat na Kurtija u Skoplju, Kurti: Mnogo pretnji srpskih struktura

Aljbin Kurti na sastanku partija socijalista
FOTO: Aljbin Kurti/Samoopredeljenje

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je video brojne policijske snage u Skoplju tokom sastanka koji je imao sa sestrinskim partijama socijalista, nakon izveštaja da je na njega pokušan atentat.

Kurti je u subotu, nakon odavanja počasti bivšim aktivistima Pokreta Samoopredeljenje, Mon Baljaju i Arbenu Dželjadiniju, koji su poginuli tokom protesta 2007. godine, rekao da je saznao da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu.

„Saznao sam da ima mnogo pretnji od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu. Kada sam došao iz Skoplja, nisam se osećao ugroženo, ali sam video da je bilo mnogo policijskih snaga koje su se pobrinule za ovaj sastanak koji smo održali, gde je specijalni gost bio predstavnik nemačke SPD Lars Klingbajl, rekao je Kurti novinarima.

Radio televizija Kosovo (RTK) javila je, pozivajući se na bezbednosne izvore da je na premijera Kosova planiran atentat od strane „mogućih atentatora iz srpsko-makedonskih ekstremnih krugova, bliskih Ruskoj Federaciji, ali pod kontrolom srpskih institucija“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije takođe je najavilo „poseban režim saobraćaja“ za Kurtijevu posetu Skoplju 9. i 10. februara.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da će danas i sutra (9. i 10. februara) zbog najavljene zvanične posete delegacije koju predvodi premijer Vlade Republike Kosovo Aljbin Kurti, Jedinica za bezbednost saobraćaja RSB Skoplje preduzeti mere za poseban režim saobraćaja za učesnike u saobraćaju na širokom centralnom području grada Skoplja. Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da poštuju naređenja koja će davati uniformisani policijski službenici“, navodi se u njihovom saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.