Pokrenuta akcija sakupljanja donacija za informatički centar u Goraždevcu

Grupa #NoKosovoUnesco pokrenula je juče akciju prikupljanja donacija za opremanje edukativnog i kulturno informatičkog centra u Goraždevcu. Polaznici, odnosno učesnici projekta u edukativnom centru biće obučeni da samostalno rade neke od projekata iz informacionih tehnologija, odnosno digitalne diplomatije i sajber odbrane, a cilj je i otvaranje novih radnih mesta. Plan grupe #NoKosovoUNESCO je, međutim, otvaranje više ovakvih centara širom KiM-a, ali i centralne Srbije. U akciji pod nazivom "Pomozite da našem narodu na Kosovu damo glas", do sada je sakupljeno 510 dolara, a kako se navodi na Internet stranici akcije, cilj je sakupiti 15.000 dolara.

Akcenat centra je na obuci i edukaciju iz oblasti informacionih tehnologija, komunikacija, softverskog inženjerstva, digitalnih medija i sajber bezbednosti.

Koncept obuke:

1) Obezbeđivanje tehničko-informacione obuke polaznika

2) Obuka virtuelnim putem preko specijalizovanih Online portala koji će biti izrađeni isključivo u te svrhe i potrebe

3) Stvaranje istraživačko razvojnog centra

U planu je da sastavni deo obuke i edukacije bude zasnovan na istraživanju, projektovanju i razvoju tehnološko tehničkih bezbednosnih informacionih sistema, a polaznici centra će, između ostalog, biti osposobljeni za rad na računarima, serverima, upravljanju softverima, zaštiti mreža i bitnih Internet portala, izradi projektnih planova i softverskih rešenja, zaštiti na Internetu i van Interneta, kao i upravljanu monitoring centrom.

Donacije su potrebne za obezbeđivanje adekvatnog prostora i sredstava  za edukaciju i rad kao što su računari, softveri, serveri, kablovi, monitori, stolice, stolovi, table, kancelarijska oprema, frižider, mini kuhinja, klima uređaji, ormarići i ostali kancelarijski pribor.

Grupa NoKosovoUnesco je, kako navodi, već počela sa projektovanjem sistema obuke, a u planu je i da se, ukoliko se ova akcija pokaže kao uspešna, slični centri otvore širom KiM-a i centralne Srbije, te da se postepeno širi stepen edukacije i obuke, kao i količina gradiva koja će biti predavana.

"Mladima je potreban posao, a mi imamo želju, snagu i volju da im pomognemo da rade za sebe, svoju porodicu i, naravno, za svoj narod…Nauka je kod nas dugo vremena bila zapostavljana, i sada je vreme da se ona probudi u našem narodu, jer su nam potrebni pametni i vredni mladi ljudi koji vole svoju zemlju i koji će učestovati u razvoju Informatičkog društva, kao i u stvaranju novih tehnologija u odbrani sajber prostora naše zemlje," zaključuju u tekstu svoje akcije iz grupe #NoKosovoUNESCO. Nakon poslednjeg napada 7. decembra 2015. na najveće metohijsko srpsko selo Goraždevac, pokrenuta je inicijativa za obezbeđivanje video nadzora uz glavne saobraćajnice na prilazima ovom selu. Akciju su preduzeli monasi Visokih Dečana u saradnji sa Delijama i humanitarnom organizacijom "Srbi za Srbe" u kojoj traže pomoć i svih onih koji su u prilici i voljni da pomognu svojim prilozima. Kako navode iz grupe #NoKosovoUNESCO, oni su u kontaktu i sa organizacijama koje rade na sakupljanju donacija za obezbeđivanje video nadzora za Goraždevac.

Ovo je, međutim, samo jedna od akcija ove grupe. Ona je jedan od pokretača Internet kampanje protiv učlanjenja Kosova u UNESCO, a zatim je pokrenula peticiju sa zahtevom da Fejsbuk vrati srpsko pismo na sve znamenitosti i mape ove društvene mreže na teritoriji Kosova i Metohije. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.