Kosovski premijer Mustafa na pravoslavnom novogodišnjem prijemu u Vladičanskom dvoru u Prizrenu

Prvi dan Nove godine po Julijanskom kalendaru, na koji se danas slavi i Sveti Vasilije Veliki – Arhiepiskop Kesarije Kapadokijske iz 4. veka, obeležila je i Raško-prizrenska eparhija. Liturgija je služena u Prizrenskom sabornom hramu, a nakon nje Episkop Teodosije organizovao je svečani novogodišnji prijem u Vladičanskom dvoru u Prizrenu. 

Prijemu su prisustvovali kosovski premijer Isa Mustafa, srpski i albanski predstavnici u kosovskim institucijama, među kojima i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i šef poslaničke grupe Srpska Slavko Simić, predstavnik Vlade Srbije za vezu sa KiM – Dejan Pavićević, lideri verskih zajednica – islamske, rimokatoličke i jevrejske na KiM, više diplomata i međunarodnih predstavnika u Prištini i predstavnici KFOR-a.

Govor Vladike Teodosija na ovom prijemu možete pročitati OVDE

Vladika Teodosije je u svom govoru naglasio da svi treba da radimo na tome da ova godina bude godina "mira i dijaloga", saopštio je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, koji je takođe prisustvovao ovom prijemu.

"Mir ne možemo imati ako ga prvo ne ostvarimo u sebi i svom srcu i prepoznamo bližnjeg, ne kao neprijatelja, već kao onoga koji je pozvan da nam bude večni sabrat, kako nas uči naša Crkva," rekao je Vladika u svom obraćanju.

Vladika je svima poželeo "svakog dobra", izražavajući "blagodarnost što smo se svi zajedno okupili da pošaljemo poruku mira i saradnje na početku jedne godine koja donosi mnoge izazove".

Nakon tenzija između kosovskih vlasti i pravoslavne crkve na KiM-u posle neuspeha Kosova da 9. novembra prošle godine bude primljeno u UNESCO, ovo je prvi javni susret visokih kosovskih zvaničnika sa predstavnicima Raško-prizrenske eparhije.

Pravoslavna Nova godina proslavlja se još u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Rusiji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

U srpskom narodu ova Nova godina se još naziva i Mali Božić, koji karakteriše mnoštvo običaja kojima se tera zlo i donosi dobro.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.