Pojedina domaćinstva u Lapljem Selu četvrti dan bez struje

Foto: RTK2
Foto: RTK2

Olujno nevreme koje je u utorak pogodilo Kosovo, prouzrokovalo je velike probleme sa električnom energijom, pa su mnoga domaćinstva danima bez struje. Nekoliko kuća u Lapljem Selu je od petka naveče u mraku, a oko dvadesetak kuća u ovom mestu ima samo jednu fazu, javlja RTK2.

Problem nije zaobišao ni meštane Gračanice, usled jakog vetra pala je bandera u ulici Carice Milice, pa stanari s razlogom strahuju.

Nekoliko kuća u Dragovačkoj ulici u Lapljem Selu, koje imaju monofazni priključak za struju, već četvrti dan su bez električne energije, dok ostatak kuća u ovoj ulici koje imaju trofazni priključak, nemaju dve faze. Iako su više puta obaveštavali kosovsku elektrodistribuciju o svom problemu, za sada nisu naišli na razumevanje.

“Nekoliko nas ima monofaznu struju, tako da koristimo sveće bar za osvetljenje. Za zamrživač se snalazimo, priključimo na agregat ili ispraznimo pa odnesemo kod nekog ko ima struje. Zvali smo nadležne u Prištini, međutim jako je teško da se dobije centar za pozive i kada se dobije, čekate na operatora satima, a kada se dobije, niko se ne javlja, ako se javi, ne znaju srpski jezik. Oni kažu da će doći, ali to se ne desi i mislim da bi trebalo da postoji neka ekipa koja će da radi na teritoriji opštine kako bi kvar uklonili što brže. Nepojmljivo je da u 21. veku budemo bez struje četiri dana“, kaže Dejan Filić iz Lapljeg Sela.

„U ovom vremenu da ne mogu da otklone kvar tri dana, da dođemo u situaciju da izbacimo sve iz zamrživača, to je zaista za svaku osudu. Najteže nam je što se tiče bojlera i zamrživača… Salazimo se, šta ćemo. Mi smo uporno prijavljivali kvarove, oni kažu doći ćemo, ne znam kome više da se žalimo, nemoćni smo“, rekao je Slaviša Ristić.

„Rekli su nam da nemaju vremena da dođu, imaju puno posla da sačekamo“, izjavio je Dragan Đokić.

I u Gračanici je usled olujnog vetra pala bandera u ulici Carice Milice, ali već četvrti dan stoji na istom mestu, uvezana je kablovima i preprečila je prolaz. Meštani strahuju za bezbednost jer tu svakodnevno prolaze i najmlađi.

„Pre četiri dana nevreme je oborilo bandere, ali niko od nadležnih nije došao. Mi smo prijavljivali i pre toga da bandere nisu stabilne, ali niko nije došao, inače redovno plaćamo struju. Niko ne preduzima ništa dok struja ne ubije nekog. Kažu nam doći ćemo, imamo puno posla, ali niko nije došao ni da pogleda. Ovde prolaze deca, zabrinuti smo“, istakla je Dragana Zelenović iz Gračanice.

Direktor odeljenja za javne službe u opštini Gračanica, Vladica Trajković danas nije bio u prilici da o ovim problemima govori u video prilogu, ali u telefonskom razgovoru redakciji RTK2 kazao da su upoznati sa svim poteškoćama koje prethodnih dana muče meštane ove opštine i da su više puta kontaktirali KEDS, odakle im je obećano da će otkloniti kvarove u svim mestima.

Kvarovi na električnoj mreži koji su postojali u Suvom Dolu jutos su otklonjeni, pa meštani ovog sela sada imaju električnu energiju.

Kako RTK2 saznaje, struje već četvrti dan nema ni u Slivovu u opštini Priština.

RTK2

Usled jakog vetra prethodnih dana stradali su i drugi objekti širom Kosova. O tome više čitajte u:

Nevreme pogodilo i Pećki okrug, meštani ostali bez struje

Treći dan nevremena u Mitrovici: Veće materijalne štete po gradu

Na severu Kosova jednočasovne restrikcije struje

Jak vetar u KM: Vatrogasci na terasi solitera u centru grada obezbeđuju oslabljenu pregradnu konstrukciju terase

Ljevoša odsečena od sveta zbog nevremena

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.