„Podrži me“ proslavilo prvu godišnjicu rada: Da sva deca stasavaju zajedno i ravnopravno

Udruženje roditelja „Podrži me“ obeležilo je danas svoju prvu godišnjicu rada. Ova organizacija okuplja oko 110 porodica, roditelja dece i dece sa smetnjama u razvoju sa Severa Kosova i Metohije. Prvo je ovakvo udruženje na prostoru KiM-a. Uspeh u radu imali su zahvaljujući donatorima, od kojih je jedan od najvećih Odbor za pomoć KiM-u Republike Srpske na čijem je čelu Milorad Arolov. On je i danas uručio udruženju ček od 10.000 evra.

Godišnjica je obeležena upravo nastupom dece – članova udruženja, a u prisustvu svojih podržavalaca – donatora.

Prikazan je kratak dokumentarni film o prvoj godini rada udruženja, otvorena je i izložba radova prodajnog karaktera, pa su posetioci mogli i da na ovaj način podrže one kojima je potrebna podrška.

„Podrži me“ je nakon godinu dana rada imalo niz akcija, a sada imaju nameru da prošire svoj rad i postanu dnevni centar.

“U protekloj godini ukazali smo na težak život i teške uslove koje ove porodice imaju. Pokušaćemo i radićemo na tome da se proširimo i budemo dnevni centar koji je potreban našoj deci i roditeljima – da im pružimo aktivan edukativni rad i pomognemo im da budu samostalni,“ navela je predsednica udruženja, Ivana Rakić, koja se kao majka devojčice sa usporenim psihomotornim razvojem iz prve ruke susretala sa problemima porodica i roditelja dece sa smetnjama u razvoju.

„Hvala što ste ovde i što se borite.  Hvala svima koji hoće ovu decu da stave zajedno sa nama, da budu jednaki sa nama, da se ne delimo i da zajedno svi stasaju u novi život, da zajedno budu ravnopravni deo društva, jer oni to zaslužuju,“ poruka je Milorada Arlova.

„Da svake godine bude što manje bolesne dece i da se ova deca izleče i krenu u novi život,“ dodao je.

Među donatorima je i kombinat Trepča Sever. Radnici ovog preduzeća prihvatili su raniji predlog Arlova da radnici preduzeća i institucija sa KiM-a od svake plate odvajaju 100 dinara za ovo udruženje.

„Hvala vam svima i nadam se da će pomoć koju su dobili iskoristiti da što više dece sledeće godine stane na svoje noge,“ kazao je Milorad Gvozdić koji je primio plaketu zahvalnosti od mitrovičkog udruženja.

Komandant regimente Multinacionalne specijalizovane jedinice italijanskih karabinjera -Marko Di Stefano, primio je zahvalnost za donaciju u vidu kancelarijskog nameštaja i nameštaja za prostorije ovog udruženja.

„Hteli smo na ovaj način pružimo podršku vašoj organizaciji. Ovde smo da vam pomognemo i budemo što bliži sa vama,“ kazao je Di Stefano.

Zahvalnice su uručene i preduzeću „Dexy Co Kids“ Ratomira Kutlešića, Aleksandru Arsenijeviću, a jedna je pripremljena i za privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.