Podrška Libije i Turske za učlanjenje Kosova u UNESCO

Kosovo je danas dobilo podršku još dve zemlje kada je u pitanju članstvo u UNESCO. Pored Turske, podrška stiže i od zemlje koja je bila tradicionalni prijatelj nekadašnje Jugoslavije – Libije. Kosovska predsednica Atifete Jahjaga zatražila je od vršioca dužnosti predsednika ove zemlje, Agila Saleha, sa kojim se sastala u Njujorku, istovremeno i podršku za nova priznanja Kosova. Sa druge strane, srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, priznaje da Srbiji "predstoji" teška borba, da se "čini šta je moguće da se ukaže na štetnost odluke" o mogućem prijemu Kosova u UNESCO, te da "ponekad nije važno da li ste u pravu, već kakve su brojke."

"Predsednica Jahjaga je ocenila saradnju između dve države i zatražila podršku Libije u priznavanju Kosova na afričkom kontinentu, kao i podršku za učlanjenje u međunarodne organizacije, sa posebnim naglaskom na učlanjenje Kosova u UNESCO," navodi se na zvaničnoj Internet stranici kosovske predsednice.

Tači: Kosovska delegacija kao nikada ranije fokusirana na promociju članstva Kosova u međunarodne organizacije i organizacije UN-a; očekuje viznu liberalizciju

I kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, potvrdio je da kosovska delegacija u zvaničnoj poseti Njujorku snažno lobira za članstvo Kosova u UNESCO i druge međunarodne organizacije. 

"Ove nedelje sam u Njujorku, gde je počela sa radom Generalna skupština UN-a. Kosovska delegacija je, kao nikada ranije, fokusirana na promociju članstva Kosova u agencije UN-a i međunarodne organizacije. Takođe, nekoliko nedelja, ili meseci smo od glasanja za Kosovo u UNESCO, ali i od drugih procesa kao što je potpisivanje SSP sa Evropskom unijom i pozitivne ocene o liberalizaciji viznog režima," poručio je on na svom Fejsbuk profilu. 


Dačić: Ponekad nije važno da li ste u pravu već kakve su brojke

Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, učestvovao je sinoć na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica UNESCO-a i u izjavi za RTS istakao da predstoji "teška bitka u UNESCO", da se čini "sve što je moguće da se ukaže na štetnost odluke" da Kosovo postane član ove organizacije i "politizaciju UNESCO-a," dodajući da "brojke" nisu na "našoj strani". 

"Da li ćemo uspeti? Ponekad nije važžno da li ste u pravu, već kakve su brojke. Trenutno nisu na naššoj strani, ali ukazujemo na to da je ovde reč o specifičnom prilazu verskom i kulturnom nasleđu, njegovom unišštenju i da nema nikakve razlike da li to čini Islamska država, ili bilo ko drugi, pa tako i na KiM," rekao je Dačić.

Saleh je, sa druge strane, "naglasio da će Libija nastaviti blisku saradnju sa Kosovom, kako bi ga podržalo u međunarodnoj areni, kao i kako bi ga podržalo u procesu učlanjenja u UNESCO."

On je i naglasio da je Kosovo primer "napretka država koje su izašle iz konflikta", zatraživši, takođe, pomoć Kosova u "razmeni iskustava izgradnje države i suživota, ocenjujući Ustav Kosova kao model za sastavljanje Ustava Libije."

Članstvo u UNESCO – podrška i od Turske 

Kosovski premijer Isa Mustafa je danas, takođe u Njujorku, razgovarao sa premijerom Turske, Ahmetom Davutogluom, koji je je "izrazio snažnu podršku" članstvu Kosova u UNESCO. 

"Premijer Davutoglu je, takođe, izrazio snažnu podršku članstvu Kosova u UNESCO, kao i drugim koracima koji su u vezi sa jačanjem međunarodnog subjektiviteta Kosova," navodi se iz Kancelarije kosovskog premijera, dok se u drugom saopštenju navodi i da je Kosovo juče u Njujorku dobilo podršku i od Luksemburga i Norveške za "procese integracije", odnosno "članstvo u međunarodnim organizacijama." ​


Kosovska delegacija na čelu sa kosovskom predsednicom i premijerom se nalazi u višednevnoj zvaničnoj poseti Njujorku, gde su danas prisustvovali i svetskoj konferenciji "Klintonova globalna inicijativa". Mustafa je otputovao u Ameriku na poziv američkog predsednika, Baraka Obame, kako bi sutra prisustvovao i globalnom samitu lidera u borbi protiv ISIS-a i ekstremizma, a sastaće se i sa više svetskih lidera iz više desetina zemalja i iz nekih od vodećih međunarodnih i regionalnih organizacija, tražeći "konkretnu podršku za dalje jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova i članstvo Kosova u UNESCO". Posebna pažnja poklonjena je sastancima sa onim zemljama koje još uvek nisu priznale Kosovo kao državu. Sastanku 29. septembra prisustvuju i Hašim Tači i kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.