Javna rasprava: Opštinski budžet manji za 1,6 miliona evra; "najveći rez" kod plata i kapitalnih investicija

Opštinski budžet Severne Mitrovice za 2016. godinu umanjen je za 1,653.730 eura. "Najveći rez", po rečima kosovskog gradonačelnika ove opštine, Gorana Rakića, napravljen je u kategoriji plata i kapitalnih investicija. Opština stoga "ne može da prihvati" takav budžet, kaže on,  jer, "to nisu realne potrebe opštine Severna Mitrovica". Juče je u prostorijama IBCM – Međunarodnog poslovnog koledža, održana javna rasprava o predlogu nacrta budžeta za opštinu Severna Mitrovica. Ovu javnu raspravu, drugu za dve godine, obeležilo je ne toliko aktivno učešće građana albanske i srpske nacionalnosti. 

Predlog nacrta budžeta opštine Severna Mitrovica za 2016. godinu predstavila je šefica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Kao najznačajne predstojeće projektne aktivnosti, Hodžić je istakla izgradnju hale sportova u vrednosti od 900 000 evra na prostoru nekadašnjeg vojnog remonta, kao i izgradnju javne garaže u ulici Kolašinska, čija je vrednost 200 000 evra. Hodžić je kazala i da "razmišljaju" o izgradnji Institutu za zaštitu kulturne baštine, za koji bi trebalo da bude izdvojeno 600 000 evra. 

Nakon predstavljanja predloga nacrta budžeta za 2016. godinu, građani Severne Mitrovice imali su priliku da daju svoje predloge na moguće dopune i izmene opštinskog budžeta, a gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je odgovarao na pitanja i komentare građana.

Odbornik SO Severna Mitrovica Emir Azemi, ukazao je na pitanje škole u Mikronaselju, kao na jedan od problema, koja postoji, kako je rekao, u formi kontejnera. On je upitao da li je ta škola "odraz naše opštine" i ujedno dao predlog da se formira jedna škola "gde bi učenici mogli da idu u dve smene", jer bi to bilo, kako je rekao, na korist svih građana, a ne na korist jedne zajednice. Još jedan odbornik u SO Severna Mitrovica, Gzim Aljuši, izneo je niz problema koji se tiču popravku loših i neodržavanih puteva u takozvanoj Doktorskoj dolini, u ulici Anke Spajić, kao i na putu za Suvi Do. On je ukazao i na problem loše električne i kanalizacione mreže u pomenutim delovima grada.

Sa druge strane, jedan od građana Severne Mitrovice srpske nacionalnosti, Dragiša Jovanović, pitao je šta će ubuduće biti sa platama prosvetnih radnika, jer su oni, kako je rekao, do februara "sasvim normalno dobijali plate iz Prištine i onda ništa". On je rekao da je opštini Severna Mitrovica, shodno broju stanovnika, potrebna još jedna osnovna škola. Jedna od građanki i ujedno predstavnica civilnog sektora, Marina Dogandžić, kao jedan od glavnih problema istakla je to što Severna Mitrovica nema "svratište, sklonište ili kuću za žrtve rodno-zasnovanog nasilja", kao ni sklonište za decu, niti dom za stare.

Rakić: Budžet za 2016. godinu umanjen za 1 653 730 evra; najveći rez u kategoriji plata i kapitalnih investicija; ovakav budžet ne možemo da prihvatimo

Gradonačelnik Severne Mitrovice je u izjavi novinarima po završetku javne rasprave, rekao da je "okružnica" budžeta za 2016. koju je opština Severna Mitrovica dobila od Ministarstva finansija "znatno manja što se tiče novčanih sredstava" u odnosu na 2015.godinu. 

"Budžet za 2015. godinu je iznosio 6 624 622 evra, dok je taj budžet za narednu godinu umanjen i iznosi 4 970 832 evra. To u prevodu znači da je za narednu godinu manjak sredstava u iznosu od 1 653 730 evra," rekao je Rakić i dodao da je "najveći rez" napravljen u kategoriji plata i kapitalnih investicija.

"Što se tiče kapitalnih investicija, na 'kodu' koji pripada budžetu opštine Severna Mitrovica, predlog iz Ministarstva finansija je  221.049 evra, dok je prošle godine usvojen budžet za ovu godinu u iznosu od 506.000 evra i tu  je umanjenje za negde 300.00 evra. Što se tiče kateogrije plata, broj radnika je ostao isti – 833 radnika i tu spadaju radnici lokalne samouprave, prosvete, zdravstva. Tu je rez najveći odnosno, isti je broj radnika, a oko 1 500 000 evra manje sredstava," objasnio je Rakić.

On je takođe rekao i da je "preko različitih ministarstava, Ministarstvo finansija odredilo naknadna novčana sredstva u iznosu od 4 000 000 evra i na taj način Priština je nadomestila nedostatak, odnosno umanjenje budžeta za 2015.godinu" i istovremeno dodao da oni ne mogu da prihvate ovakav budžet jer, kako kaže, to nisu "realne potrebe" opštine Severna Mitrovica.

"Mi ne možemo da prihvatimo ovakav budžet, jer to nisu zaista realne potrebe jedne opštine Severna Mitrovica. Mi smo danas na debati čuli predloge građana, već koliko sutra imaćemo Odbor za politiku i finansije, prekosutra je sednica skupštine opštine i mi ćemo makar tu cifru od 4 000 000 evra uvrstiti u naš budžet, a videćemo da li će Priština i na koji način i preko kojih ministarstava ta sredstva obezbediti za nesmetano funkcionisanje jedne opštine," zaključio je Rakić. 

I u ostalim opštinama na Severu Kosova održane su javne rasprave, na kojima je takođe raspravljano o umanjenju budžeta za 2016., dok se sednice u sve četiri opštine očekuju sutra u 12 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.