Podignuta optužnica protiv borca ISIS sa Kosova

Isis
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je juče optužnicu protiv okrivljenog A. M. za krivično delo „organizovanje i učešće u terorističkoj grupi“.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je okrivljeni A. M. dana 24.07.2015, smišljeno i sa umišljajem, kao i uz prethodnu pripremu, napustio teritoriju Republike Kosovo preko graničnog prelaza Đeneral Janković (Elez Han) i otišao na teritoriju Republike Makedonije, gde je kontaktirao pristalice terorističke organizacije ISIS, a zatim je u neutvrđenom vremenu, u avgustu 2015. godine, sa falsifikovanim pasošem na ime jedne osobe iz Skoplja, autobusom otputovao preko Grčke do Istanbula, a odatle otišao na granicu Sirije.

Okrivljeni A. M. se po dolasku u Siriju pridružio terorističkoj organizaciji ISIS, gde je nakon taktičke i borbene obuke aktivno učestvovao u ratovima u Siriji, gde su ga kurdske snage uhapsile dana 26. 07. 2017, gde je ostao do 19. 04. 2019, nakon čega je vraćen na  Kosovo.

Ovim radnjama okrivljeni A. M. počinio je krivično delo „organizovanje i učešće u terorističkoj grupi“ iz člana 136 stav 2 Krivičnog zakonika Republike Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.