Mitrovdan: Da više pazimo na svoju veru, obraz i ono što su nam preci ostavili


Vest je ažurirana

Kosovska Mitrovica proslavlja danas Sv. Dimitrija kao svoju gradsku slavu. U istoimenom gradskom hramu u toku je liturgija koju služi episkop raškoprizrenski uz sasluženje sveštenstva, monaštva i igumana manastira Banjska, oca Danila. Pored vernika, njoj prisustvuju i predstavnici Srpske liste. Očekuje se i dolazak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Podsećajući da se Sveti Dimitrije slavi u hrišćanskim zajednicama širom sveta, a najviše u „njegovom gradu“ Solunu, gde je bio „vojvoda i postradao za istinu i pravdu“, vladika je govorio o njegovoj žrtvi u hrišćanskoj veri.

Podsetio je na jevanđeljske reči da „ljubimo jedni druge“.

„Najveća zapovest jeste zapovest o ljubavi, jer je naš Gospod izvor ljubavi koji nas uči da ljubimo Boga, ali iznad svega da ljubimo druge, čak i one koji nas mrze i koji nam zavide – i njih da ljubimo, ne sobom, nego silom Hristovom, da nemamo mržnju ni prema njima“, poručio je.

Podsetio je na potrebu da se čine uzvišenije stvari i izbegava zlo, te da se ne posustane i teškoćama.

„Da Gospod čini da ono što je dobro uvek bude u nama i da mi budemo nosioci dobra i istine i pravde njegove“, kazao je dodajući da se su dobra dela svetlost.

Oni koji su tokom vekova postradali zarad svoje vere, prema rečima vladika Teodosija, šalju poruku živima da istraju.

„Da više pazimo na svoju veru i obraz, na ono što su nam naši preci ostavili. Možemo svoj život izgubiti, ali dušu svoju da ne izgubimo, jer ovaj život je privremen. Smrt nije kraj, jer ovo je samo prelaz u život večni a ako služimo grehu, onda smo mrtvi i za ovaj i za onaj život“, kazao je u besedi episkop.

Mitrovdan Gradska slava
FOTO: KoSSev
Srpska lista
FOTO: KoSSev

Nakon liturgije i besede, gradskim ulicama grada prošla je litija, a kod spomenika knezu Lazaru obavljeno je rezanje slavskog kolača i Mitrovdanske česnice sa zlatnikom.

Litiji i proslavi gradske slave u centru Severne Mitrovice prisustvovao je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Đurić se obratio potom medijima i okupljenim građanima.

„Za mene je lično uvek praznik kada boravim na Kosovu i Metohiji i ma koliko god da sam umoran kada dolazim od različitih i drugih obaveza, odavde uvek idem odmorniji i svežiji i rešeniji da se zajedno sa drugim ljudima nastavim da borim za prava našeg naroda na KiM i za naše državne interese“.

O tome šta je još rekao rekao čitajte i gledajte u Oliver Ivanović se borio za srpske interese, za to podneo najveću žrtvu, Kurti da povuče reč

Kao i prethodnih godina, i ove je Milorad Arlov iz Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske obezbedio zlatnik u liku Svetog Dimitrija, koji je ove godine pripao Vuku Pavloviću.

„Ovo je peta godina kako Odbor za pomoć Srbima na KiM obezbeđuje zlatnik u liku Svetog Dimitrija, i nastojaćemo i u narednim godinama to da radimo u znak slave ovoga grada i željno iščekujemo vašu decu sledeće godine u Republici Srpskoj. Neka vas Bog čuva, Republika Srpska je s vama. Hvala vam što čuvate Kosovo i Metohiju“, poručio je Arlov.

Dobitniku zlatnika poželeo je sreću i „da ga ovaj zlatnik čuva tokom celog života“.

Slavski ručak će se ove godine prvi put poslužiti i to u novoizgrađenoj crkvenoj trpezariji, u 12:30, koju će Episkop Teodosije osveštati.

Foto galeriju s današnje proslave gradske slave pogledajte ispod:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.