Podignuta optužnica protiv bivšeg koordinatora za dijalog sa Beogradom, nije prijavio ženin auto

Skender Hiseni
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Zakletva za pravdu/Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv Skendera Hisenija (Hyseni), kojeg optužuje da je bio bivši koordinator Kosova za dijalog u kabinetu premijera, ali da nije pravilno prijavio imovinu.

Prema optužnici sačinjenoj u decembru 2021. godine, Osnovno tužilaštvo u Prištini tereti Hisenija da nije dostavio tražene podatke na obrascu o imovinskom stanju, tako što nije prijavio automobil tipa „folksvagen“, vredan 13,300 evra, čiji je vlasnik supruga.

Ispostavilo se da je optužnica, kako piše „Zakletva za pravdu“ podignuta 10. decembra 2021. godine.

Prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini, proizilazi da je 14. avgusta 2020. godine u Prištini Skender Hiseni optužen da u svojstvu visokog javnog funkcionera – državnog koordinatora za dijalog u Kabinetu premijera, namerno nije dostavio tražene podatke u obrascu za prijavu imovine povodom stupanja na funkciju koordinatora za dijalog Kosova, u Kabinetu premijera, a dostavljenom Agenciji za borbu protiv korupcije (AKK).

U optužnici se navodi da Hiseni nije prijavio automobil tipa „folksvagen”, 2013. godine proizvodnje, vredan 13 hiljada 300 evra, vlasništvo njegove supruge.

Ovim radnjama Tužilaštvo tereti optuženog Skendera Hisenija da je počinio krivično delo „Neprijavljivanje ili lažno prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, drugih materijalnih koristi ili finansijskih obaveza“, iz člana 430. stav 2. KZ., gde se počinilac kažnjava novčanom kaznom i kaznom zatvora od šest meseci do pet godina. Novčane kazne iz ovog člana mogu biti dnevne i mogu se izricati sve dok se počinilac ne povinuje nalogu, odluci ili pravosnažnoj presudi koja je predmet postupka.

KoSSev: Skender Hiseni je za Zakletvu za pravdu dao potom izjavu rekavši da je nevin i da je optužnica neodrživa, da se radi o tehničkom propustu i da auto pripada njegovom sinu. Inače i u prošlosti je u kosovskim medijima bilo više napisa u kojima je bivši koordinator za dijalog Beograda i Prištine prikazivan u negativnom svetlu.

Hiseni: Optužnica neodrživa, nevin sam, auto koristi moj sin

Koha: Za tri putovanja Skendera Hisenija u sklopu dijaloga plaćeno oko 7 hiljada evra

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.