Počinje upis đaka prvaka za novu školsku godinu

škola gračanica
Foto: RTK

Upis đaka prvaka za školsku 2021-2022. godinu, koji nastavu pohađaju na teritoriji Kosova, po planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, počinje od 1. aprila i traje do 31. maja. Za njih se danas krenulo i sa obaveznim sistematskim pregledom.

Upis u prvi razred je obavezan za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine. Prema rečima pedagoga OŠ „Kralj Milutin“ iz Gračanice, detaljnije informacije o upisu roditelji mogu saznati na sajtu ove škole.

„Od dokumentacije za upis u 1. razred potreban je izvod rođenih, uverenje iz predškolske ustanove o pohađanom predškolskom periodu, lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju deteta i potvrda o prebivalištu roditelja…Vršiće se preko portala e-uprave ili ličnim dolaskom u školu. Od toga šta okolnosti nalažu, videćemo da li ćemo moći da preuzmemo svu dokumentaciju od budućih prvaka preko e-uprave, zato je neophodno da roditelji prevashodno dođu u školu…“, poručila je pedagog Jelena Stević Dimić.

Iz Doma zdravlja u Gračanici upućeni su i pozivi za sistematski pregled. Termini se zakazuju na 20 minuta, kako bi se izbeglo veće okupljanje. Za buduće prvake koji se u zakazanom terminu ne pojave na pregledu zbog izolacije, sistematski pregled će biti naknadno organizovan.

„Sistematski pregled obuhvata pregled različitih specijalista, oftalmologa, otorinolaringologa, pregled lekara fizijatra, pregled logopeda, stomatologa, kao i laboratorijske preglede krvi i urina. Posle svih tih sakupljenih pregleda, deca dolaze kod pedijatra, daje se potvrda, ali pre dobijanja potvrde, radi se uvid u vakcinalni status deteta. Sama vakcinacija pred upis u 1. razred osnovne škole obuhvata MMR vakcinu, odnosno vakcinu protiv morbila, zauški, rubele, osim toga, tu su revakcinacije difterije, tetanusa kao i poliomijelitisa“, rekla je specijalista pedijatrije dr Jelena Janjić.

Za razliku od većine škola u srpskim sredinama, u Gračanici ne postoji problem sa nedostatkom broja učenika.

„Jutros sam došla do saznanja da ćemo imati isti broj prvaka kao i prošle godine. 75 budućih prvaka će upisati školsku 2021-22 godinu“kaže pedagog Jelena Stević Dimić.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.