Počinje diplomatska avantura Bedžeta Pacolija: Traži mir sa Srbijom uz albansku novinarku

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gazeta Express obezbedila je dokument koji je potpisao ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, a koji govori o uspostavljanju Komisije za promociju mira između Kosova i Srbije.

Na čelo Komisije Pacoli je imenovao damu iz Albanije, Kljaru Budu, koja je, prema informacijama koje se mogu pronaći na Internetu – novinarka i pisac. 

"Prema tački 5 ove odluke, za šefa Saveta za promociju mira između Kosova i Srbije imenovana je gospođa Kljara Buda," navodi se u dokumentu.

Zatim, postoje detalji o tome šta će Savet raditi.

"Savet za promociju mira između Kosova i Srbije izradiće platformu za funkcionisanje i godišnje aktivnosti koje će ovaj savet organizovati," naglašeno je u dokumentu.

Ovaj Savet, pored finansiranja od institucija, prema dokumentu, može se finansirati i donacijama.

"Savet za promociju mira između Kosova i Srbije može da traži donacije kojim bi se podržale njegove aktivnosti".

Razgovorima između Kosova i Srbije dugo posreduje Brisel uz snažan pritisak iz Vašingtona. Stranke su nekoliko puta potpisivale sporazume, ali su se često zaustavljale zbog nedostatka političke volje.

Dok su Priština i Beograd u proteklim godinama pregovarali na visokom nivou, koji je zahtevao velika diplomatska ulaganja iz najmoćnijih svetskih centara, Pacolijeva inicijativa izgleda zbunjujuće i podseća više na aktivnosti iz devedesetih godina kada je kosovski problem Srbija trebalo da reši preko komisija i nevladinih organizacija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.