EU-Zapadni Balkan dani medija: Prepreke, odgovornost, #EUDoMore #ForMediaFreedom

Prepreke za nezavisno i slobodno izveštavanje na Zapadnom Balkanu su – politički pritisak, autocenzura i kvalitet izveštavanja. Primećena je i široka zloupotreba podnošenja tužbi kako bi se sprečio rad kritičkih novinara, kao i neograničena upotreba javnih fondova u medijima što omogućava političku pristrasnost. Ipak, politički lideri i zemlje kandidati su odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbednost i pristojne uslove života novinara. Podrška i zaštita slobode medija je još važnija s obzirom na uslove za nezavisne medija i istraživačko izveštavanje koji su se dramatično pogoršali širom sveta. Nezavisno i slobodno izveštavanje je krucijalno za izgradnju demokratije, uspostavljanje dobrog upravljanja i adekvatnu komunikaciju reformi. Sloboda medija je fundamentalna vrednost EU i preduslov o kojem se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka EU – istakao je evropski komesar Johanes Han, na konferenciji EU-Zapadni Balkan "Media Days", koja se održava danas i sutra u Tirani. I EU je pogođena, kazao je, podsećajući na nedavno ubistvo novinarke na Malti. Govorio je i albanski premijer, Edi Rama. Iako su i on i Han istakli niz prepreka slobodi medija na Zapadnom Balkanu, osvrnuli su se i na odgovornost samih medijskih kuća i novinara. Sa druge strаne, srpski novinari zatražili su da Evropska unija "uradi više" za slobodu medija. 

"Sloboda medija ide ruku pod  ruku sa odgovornošću i od strane medija, a kao što su kvalitet izveštavanja, što znači poštovanje standarda i istovremeno obezbeđujući objektivno, nepristrasno izveštavanje. Čak i pod veoma poznatim, komplikovanim uslovima – važno je da se prevaziđu polarizacija i simplifikacija," rekao je Han, navodeći i da je "kritičko izveštavanje krucijalno za demokratiju".

"EU do more for media freedom"

U nastavku konferencije održan je i panel "Mediji kao snaga transformacije u procesu pristupa EU". Panelom, u kojem su učestvovali – izvršni direktor Tomson fondacije Najdžel Bejker, izvršna direktorka Centra za demokratiju i pomirenje Jugoistočne Evrope Zvezdana Kovač, član borda Styria Media Group-e Klaus Švajghofer, medijska direktorka Ora news-a Iljva Tare i generalna direktorka za Zapadni Balkan Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, Henoveva Ruiz Kalavera – moderirao je novinar Tim Džuda. 

Uz niz pitanja novinara i kritika na račun EU, panelistima se obratio i Branko Čečen iz grupe "Za slobodu medija", govoreći o problemima sa kojima se suočavaju mediji i novinari u Srbiji.

Tokom njegovog obraćanja, novinari koji su podržali ovu grupu stojali su, noseći istovremeno majice sa porukama #EUDoMore #For Media Feedom, "this is what it looks like when there is no free media", "FightMediaDarkness". 

Važna funkcija medija bi morala da se sprovodi sa odgovornošću – konstruktivnim kriticizmom, zasnovanim na dobro istraženim argumentima, izbegavajući lične napade. Lakše je za nas da branimo kritičko novinarstvo koje je u skladu sa profesionalnim standardima i koje ima javni kredibilitet – istakao je takođe Han. 

Kao važnu temu za današnju medijsku scenu regiona je istakao i tabloidizaciju mejnstrim medija, što, dodaje:

"Kreira plodno tle za brzo širenje radikalnih, intolerantnih stavova u društvu. Ovo je gde zajednicama korisnika dominiraju najglasnija i najradikalnija mišljenja, netolerantnim na ostale poglede."

Sloboda medija ostaće u samom srcu svih naših aktivnosti, istakao je takođe: 

"Slučajevi nasilja i zastrašivanja novinara su oduvek bili od najveće brige. I s obzirom na nedostatak napretka u vezi sa ovim, nastavićemo da pratimo ovo pitanje, adresiraćemo ga sa vlastima i nastavićemo da insistiramo da ne bude ne kažnjivosti."

A kada je u pitanju sloboda medija na Zapadnom Balkanu, Evropska komisija, navodi – i konstantno nadgleda izazove i prepreke sa kojima se novinari suočavaju u svojoj profesiji.

Rama: Sloboda izražavanja je fundamentalna vrednost EU. Kritike i na račun medija i novinara 

I albanski premijer imao je identičnu poruku kao i evropski komesar:

Sloboda izražavanja je fundamentalna vrednost EU, kamen temeljac i procesa proširenja EU.

Ističe da ostaje činjenica da su Freedom house i Novinari bez granica došli do istog zaključka – da su "naši mediji samo delimično slobodni".

Priznaje da što se tiče Albanije "preostaje da se harmonizuje zakonodavstvo", dok "sprovođenje zakona ostaju otvoreni i trajni u celom ovom regionu, a samim tim i u Albaniji."

Međutim, govoreći o "kvalitetu", navodi da "nisu potrebni samo zakoni, već i da se samo društvo pokrene".

Podsetio je na slučajeve kako je rekao "kršenje prava" od strane medija i novinara, što se, navodi "dešava neprestano u Albaniji".

"Prvo što ubija su reči, a tek onda stižu meci," citirao je albanski premijer Adama Mičnika.

Isitče i da je današnja generacija medija takva da je u njoj "koncentrisano bogatstvo", uz "nesrazmerne dohotke pojedinca".

Konferencija se nastavlja radionicama o različitim temama poput mediji i tržište, mediji i digitalno doba, te standardi kvaliteta u novinarstvu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.