Početkom juna zaključivanje sporazuma o osiguranju vozila

Početkom juna očekuje se zaključivanje sporazuma između predstavnika osiguranja sa Kosova i Srbije, na osnovu kojeg će se smanjiti cena osiguranja vozila prilikom prelaska administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije, saopšteno je iz Vlade Kosova, uz korišćenje drugačije terminologije. Saopštenje kosovske vlade je usledilo nakon jučerašnjeg bilateralnog sastanka kosovske delegacije sa predstavnicima Evropske unije i Saveta evropskog biroa (SEB), na kojem se razgovaralo upravo o pitanju osiguranja vozila. Sastanak se odnosio na "usklađivanje nacrta Sporazuma o saglasnosti sa regulativama SEB-a i usklađivanje okvirnog sporazuma o pitanju osiguranja vozila sa važnom ulogom koju ima Savet evropskih biroa za implementaciju, monitoring i arbitražu sporazuma." Iz vlade Srbije nije saopšteno šta su rezultati jučerašnjih razgovora na, kako je ranije najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ekspertskom nivou. 

"Zaključivanje ovog sporazuma koji se nastoji ostvariti u prvim danima juna 2015. godine, između predstavnika industrije osiguranja iz nadležne institucije – Kosovskog biroa za osiguranje i odgovarajuće institucije Srbije, u velikoj meri će doprineti smanjenju cena osiguranja vozila na graničnim prelazima i istovremeno olakšavati slobodu kretanja između dve susedne zemlje," navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Sastanak je, dodaje se u saopštenju, protekao u "dobrom i kooperativnom duhu u vezi sa Sporazumom o saglasnosti između odgovarajućih biroa za osiguranje vozila", a u delegaciji su pored kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri, bili i koordinator za ovo pitanje, Ćemajlj Marmulakaj, šef delegacije tehničke grupe, Rahim Pacoli, zamenik guvernera Centralne banke Kosova, Fatmir Gaši, direktor Kosovskog biroa osiguranja, Faton Abazi.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.