Ljavdrim Muhadžeri ručnim bacačem gađa živu metu?

Ovih danas se na Internetu pojavio snimak na kojem je najpoznatiji džihadista sa Kosova Ljavdrim Muhadžeri, koji se bori na strani ISIS-a, izvršio novu egzekuciju na drugačiji način nego što je bila dosadašnja "praksa" ove organizacije – odrubljivanje glave, a o čemu od juče javlja kosovska štampa. Posle fotografija koje su se prošle godine pojavile na njegovom Fejsbuk profilu, gde se vidi kako odseca glavu, on je sada ubio čoveka ručnim bacačem.

Snimak je objavio ISIS, a ubijeni tamnoputi mladić je identifikovan kao pripadnik lokalnog plemena El Šaitat u gradu Abu Haramu u Siriji – Ibrahim Šradeh, kojeg pre smaknuća Muhadžeri i pita za ime.

Na snimku se vidi Muhadžeri, okružen grupom pristalica, kako se obraća ovom nesrećnom mladiću, zavezanom za banderu, na poljani, pre smaknuća na arapskom, a nakon smaknuća prilazi telu i na mešavini arapskog i albanskog, izgovorio rečenicu koja bi mogla da znači da je "ubijen pas u ime Alaha". Jedan od pristalica Muhadžerija nakon smaknuća gazi glavu nesrećnog mladića.

Muhadžeri je iz Kačanika i jedan je od prvih kosovskih boraca koji je otišao u Siriju i smatra se za jednog od vođa pristalica ISIS-a u Siriji i Iraku.

Prošlog leta su se pojavile informacije da je ovaj 25-godišnji Albanac, ubijen u Siriji. Specijalno tužilaštvo Kosova sredinom avgusta pokrenulo je proceduru za izdavanje međunarodne poternice za Muhadžerijem, nakon čega se i zvanično našao na Interpolovoj poternici.   
 
Prema ovoj poternici, Muhadžeri se tereti za podsticanje izvršenja terorističkog dela, organizaciju i učešće u terorističkoj grupi, te izazivanje nacionalne, rasne, verske, ili etničke mržnje, ili netrpeljivosti, a traže ga, kako se navodi u ovoj poternici, pravosudni organi UNMIK-a za krivično gonjenje, odnosno izdržavanje kazne.

Povezani članci:

I Muhadžerijev prijatelj objavio fotografiju odrubljivanja glave

"Express": Fotografije dokazuju da su uhapšeni povezani sa terorističkim grupama

Ljavdrim Muhadžeri na Interpolovoj poternici

Muhadžeri: "Hajde da kažemo istinu, šta su borci OVK radili kada zarobe osobu koja odaje informacije Srbima?"

Uzbuna zbog pretnji Džihada

Ljavdrim Muhadžeri najavljuje borbu za Mitrovicu

Jahjaga na sastanku sa kosovskim bezbednosnim strukurama: Distancirati se od surovih akata zločinaca i osuditi ružne pojave

Muhadžeri se pravda: Ne znate šta se dogodilo, Bog vas proklinje

Kosovarski regrut pokazuje aktivnosti u Siriji

Prethodno je Stejt department Ljavdrima Muhadžerija uvrstio na listu deset "stranih terorističkih boraca".

Ljavdrim Muhadžeri se našao se u fokusu medijske pažnje na Balkanu, nakon postavljanja fotografija na svom Fejsbuk profilu prošle godine, na kojima se vidi jedna osoba koju je navodno obezglavio i druga na kojoj drži glavu krvavim rukama sa porukom "Allahu Akbar". 

On je u intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane, 2. avgusta 2014, rekao da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata na Kosovu 1999 – onima koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda."
 
Muhadžeri je bio vođa Albanaca koji su se kao podrška ISIS-u borili u ratu u Iraku i Siriji, međutim, kako su preneli kosovski mediji, on je smenjen sa mesta vođe nakon što je postavio fotografije na Facebook-u odrubljivanja glave, a njega je zamenio Ridvan Haćifi.

Snimak smaknuća možete pogledati OVDE. Upozoravamo da je snimak potresan i da nije za mlađe od 18 godina.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.