Počelo godišnje zasedanje Generalne Skupštine UN, živa diplomatija na marginama

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U Njujorku danas počinje 78. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država. Među njima su i lideri iz Beograda i Prištine, kao i izaslanici za Zapadni Balkan. Uoči početka zasedanja, kao i danas – u Njujorku su održani brojni izdvojeni sastanci.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, u ovaj američki grad otišla je pre tri dana. Za to vreme održala je niz sastanaka, a najzad juče i sa višim savetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom.

Tema njihovog sastanka bila je situacija na Severu Kosova, a o njemu je izvestio prvo američki zvaničnik.

„Dobar razgovor sa predsednicom Vjosom Osmani o našoj zajedničkoj posvećenosti evroatlantskoj budućnosti Kosova, o potrebi deeskalacije situacije i hitnom angažovanju u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, kojim posreduje EU što je ključno za regionalnu stabilnost i integraciju ka EU“, naveo je Šole na Tviteru/X.

Osmani je na ovom sastanku, kako je navela na istoj mreži, istakla da je „uloga SAD ključna za uspešno okončanje procesa, utirući put za međusobno priznanje“.

„Naglasila sam važnost principijelnog pristupa punoj i uravnoteženoj implementaciji sporazuma i da SAD ima ključnu ulogu za uspešno okončanje procesa, utirući tako put za međusobno priznavanje“, navela je kosovska predsednica.

Ovom je sastanku prisustvovao i američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, koji je takođe uz Šolea pristvovao i večeri sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

„Uvek je korisno ponovo potvrditi da delimo isto shvatanje situacije na Zapadnom Balkanu i da smo na istoj liniji u pogledu puta napred“, izvestio je Lajčak na Tviteru/X.

U Americi je i Žozep Borelj, koji je juče održao sastanak sa evropskim ministrima, a potom u ime Evropske unije objavio i izjavu o očekivanja od Beograda i Prištine, nakon završene poslednje runde dijalog u Briselu. 

U Njujork su juče otišli i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Odmah po dolasku, Dačić je bio gost na radnom ručku koji je organizovao njegov kolega iz Italije, Antonio Tajani.

Istom je radnom ručku, kako je naveo srpski MSP – prisustvovalo i još sedam ministara iz regiona, uključujući i sa Kosova.

Vučić je aktivnosti započeo danas, kako je i najavio, otišavši na prijem koji je organizovao nemački kancelar Olaf Šolc, a povodom 50-godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama.

„Iskoristili smo priliku da razmenimo mišljenja o aktuelnoj geopoltičkoj situaciji, ulozi i značaju UN u današnjem svetu, ali i doprinosu koji mi, kao zemlje članice – možemo da damo u rešavanju postojećih globalnih izazova“, naveo je potom Vučić na Instagramu.

Kako je prethodno navelo Predsedništvo, Vučić će se tokom četvorodnevnog boravka u Njujorku – sastati i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Alanom Berseom, predsednikom Južne Koreje Jun Sok-jolom, predsednikom Surinama Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem i ostalim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju.

Planiran je i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika EU za spoljne poslove, Žozepa Borela.

Vučić će se učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine UN obratiti u četvrtak, 21. septembra.

Na ovogodišnjem zasedanju očekuje se da među glavnim temama budu klimatske promene, a posebno rat u Ukrajini.

Ipak, srpskom predsedniku i srpskom ministru spoljnih poslova, centralna tema će biti situacija na Kosovu i stanje dijaloga Beograda i Prištine.

Prema pisanju medija, očekuje se da će se tokom debate „Ponovna izgradnja poverenja i pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje delovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja ka miru, prosperitetu, napretku za sve“, razmatrati pitanja ljudskih i međunarodnih prava i saradnje u ekonomskim, društvenim, kulturnim, obrazovnim i zdravstvenim oblastima.

Tokom zasedanja, održaće se i posebna Sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, kojoj bi trebalo da prisustvvuje tamošnji predsednik, Volodimir Zelenski.

Posebnu pažnju medija privlači to što će, kako se očekuje i spekuliše u medijima, istoj sednici prisustvovati i ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov kao predstavnik Rusije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.