Vanredni lokalni izbori na Severu: Srbi bojkotovali, Albanci odneli pobedu

FOTO: KoSSev

Teška medijska artiljerija na relaciji Beograd – Priština i očekivani bojkot Srba – ovo bi ukratko mogla da bude slika nedelje, ukoliko današnji izborni dan prođe i bez fizičkih incidenata. Na mir su pozvali međunarodni predstavnici, tu je KFOR, Kosovska policija, ali je i sam predsednik u Beogradu ranije ove nedelje priznao da su mu sa zapada kazali da ne sme da bude „odvlačenja i ometanja“ izbornog procesa.

Izbori za gradonačelnike svih opština na Severu i lokalne skupštine u Zvečanu i Leposaviću održani su danas. Sve biračke centre, od kojih većinu čine kontejneri, obezbeđivali su policijski službenici, a nedaleko od njih, stacionirani su bili i pripadnici KFOR-a.

Biračka mesta na Severu Kosova su otvorena odmah nakon 07.00, a u njima, do zatvaranja u 19 časova, tek po koji birač. Prema informacijama CIK-a, svoje pravo glasa iskoristilo je 3,47 odsto biračkog tela, odnosno 1,567 birača.

Srpska lista, kao i Srbi sa Severa izbore su bojkotovali.  

Gradonačelnik Severne Mitrovice biće uskoro Erden Atić iz Samoopredeljenja. Njegov kolega u Zvečanu je Iljir Peci iz PDK. U Leposaviću je to Ljuljzim Hetemi iz Samoopredeljenja, a novi gradonačelnik Zubinog Potoka je Izmir Zećiri iz PDK.

23.18 – Gero: Izbori sa malim brojem birača ne doprinose političkom rešenju; Ambasada SAD-a: Održani u skladu sa ustavom

Danas su na Severu Kosova održani vanredni lokalni izbori, a prema preliminarnim rezultatima, gradonačelnici Severne Mitrovice i Leposavića su iz redova Samoopredeljenja, a Zvečana i Zubinog Potoka iz PDK. Pristižu i prve reakcije iz međunarodne zajednice.

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero poručio je da izbori sa tako malo birača ne doprinose političkom rešenju. Pozitivan je, kako je naveo sa druge strane, profesionalizam Kosovske policije, KFOR-a i EULEX-a.

Američka ambasada u Prištini, kako su naveli u dužem saopštenju, primetila je da su današnji lokalni izbori sprovedeni u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

Opširnije u posebnoj vesti.

23.03 – Lider PDK čestitao svojim kandidatima na pobedi u Zvečanu i Zubinom Potoku

Nakon što su kandidati njegove stranke PDK, danas osvojili većinu u Zvečanu i Zubinom Potoku i zvanično postali gradonačelnici ove dve opštine, večeras se oglasio i sam Memlji Krasnići.

Čestitao je Iljiru Peciju i Izmiru Zećiriju na pobedama, ali i kandidatima koji su se ispred ove stranke borili za dve preostale opštine, gde je većinu odnela stranka Samoopredeljenje.

Najveću zahvalnost, dodao je, ipak zaslužuju građani.

Šta je još poručio čitajte u posebnoj vesti.

22.23 – Nakon vesti da su 4 Albanca novi gradonačelnici Severa, PKS smatra da Kurti nije sposoban da organizuje izbore

Gradonačelnik Severne Mitrovice biće uskoro Erden Atić iz Samoopredeljenja. Njegov kolega u Zvečanu je Iljir Peci iz PDK. U Leposaviću je to Ljuljzim Hetemi iz Samoopredeljenja a novi gradonačelnik Zubinog Potoka je Izmir Zećiri iz PDK.

Međutim, za Partiju kosovskih Srba koja se uoči samih izbora povukla iz trke, jasno je da je Vlada Aljbina Kurtija pokazala da nije sposobna da organizuje izbore na severu Kosova.

Štaviše, uticaj stranke kosovskog premijera za PKS se meri „malo slabijom svadbom“.

Opširnije u posebnoj vesti.

21.43 – Rezultati: Atić gradonačelnik S.Mitrovice, Zećiri Z.Potoka, Peci Zvečana, a Hetemi Leposavića

Centralna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate vanrednih izbora na Severu. Novi gradonačelnici iz redova su Samoopredeljenja i PDK. Gradonačelnik Severne Mitrovice je Erden Atić, član Samoopredeljenja. Iz iste stranke je i novi gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi. Novi gradonačelnik Zubinog Potoka je Izmir Zećiri iz PDK, a iz ove stranke je i novoizabrani gradonačelnik Zvečana, Iljir Peci.

Koliko je ko osvojio glasova čitajte u posebnoj vesti.

21.31 – Radoičić: Onima koji misle da sa jedan ili dva odsto mogu da vode opštine na Severu, Srbi im to nikada neće dozvoliti

Nakon što je juče u predizbornoj tišini pozvao građane sa Severa da bojkotuju današnje izbore, potpredsednik Srpske liste danas im se zahvalio na, kako je kazao, po ko zna koji put dokazanom patriotizmu, dostojanstvu, časti i jedinstvu. Saopštenje Milana Radoičića dolazi neposredno nakon što je Erden Atić, kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, proglasio pobedu.

Šta je sve poručio čitajte u posebnoj vesti.

21.15 – Policija: Proces glasanja na Severu do samog kraja protekao glatko i bez incidenata

Po samom završetku izbora, da je sve do te faze u bezbednosnom smislu dan protekao „glatko i bez incidenata“, potvrdila je i Kosovska policija, koja je i za ove izbore imala razrađen operativni plan.

Podsetili su na sve što je tim operativnim planom bilo obuhvaćeno:

„Pored obezbeđenja tokom izbornog procesa, operativnim planom je predviđeno pokretanje i gonjenje svakog krivičnog dela protiv biračkog prava i preduzimanje svih procesnih/krivičnih mera protiv bilo koga ko je u suprotnosti sa zakonima zemlje, u saradnji i koordinaciju sa CIK-om i Državnim tužilaštvom“.

Istakli su da sve do samog kraja glasanja nije bilo prijavljenih slučajeva.

Opširnije u posebnoj vesti.

20.38 – Atić: Ja sam budući gradonačelnik Severne Mitrovice

„Ja sam budući gradonačelnik opštine Severna Mitrovica“, upravo je ispred sedišta svoje stranke Samoopredeljenje u severnom delu Kosovske Mitrovice, saopštio Erden Atić. Kako je kazao, Samoopredeljenje već ima rezultate, ali će sačekati da CIK izađe sa zvaničnim podacima.

U kratkom obraćanju okupljenim medijima kazao da želi da naglasi da će biti gradonačelnik svih građana opštine Severna Mitrovica.

„Imaćemo dve i po godine vremena za dobre i velike projekte. Jedva čekam da primim građane ovog lepog grada i sve druge. Još jednom hvala svima“, poručio je.

20.25 – CIK: Glasalo 3,47 odsto biračkog tela

Centralna izborna komisija održala je u 19.30 časova četvrtu konferenciju za medije danas, objavivši podatke o izlaznosti birača.

Prema ovih podacima glasalo je ukupno 1.567 birača ili 3,47 odsto ukupno. Najveća izlaznost broji se u opštini Zubin Potok gde glasalo je 385 birača, odnosno 5,78%.

U severnom delu Kosovske Mitrovice, glasalo je 4,62 odsto sa ukupno 837 glasova, zatim u Zvečanu njih 204 birača (2,92%).

U Leposaviću izlaznost je tek prešla 1 odsto, jer je od jutros glasao samo 141 građanin, odnosno 1,06 odsto.

20.01 – DND: Izbori na Severu improvizovani, ne garantuju legitimitet institucija koje će se iz njih nastati

„Iako su izbori ispunili minimalne zakonske kriterijume, oni ne garantuju politički i reprezentativni legitimitet institucija koje će se iz njih nastati“, poručila je NVO „Demokratija na delu“ koja je danas i pratila izborni proces na Severu.

Posmatrači DND, kako navode, obišli su skoro sva biračka mesta, kojih ima ukupno 19, a većinu, njih 13, činili su kontejneri.

Upravo je administracija izbora, odnosno organizacija, prema oceni NVO „Demokratija na delu“, improvizovana.

„Počevši od izbornog procesa u kontejnerima, koji su zamenili oko 70% uobičajenih biračkih centara. Improvizovani birački centri locirani su duž glavnih puteva, udaljeni od stambenih naselja, pa su za potencijalne birače bili teško dostupni. Takođe, većina biračkih mesta je spojena u alternativne biračke centre, gde je broj upisanih birača po centru dostigao oko 6.000“, zaključak je posmatrača DND-a.

Opširnije u posebnoj vesti.

19.21 – Svećlja o današnjim izborima: Uspešni sa bezbednosnog i pravnog aspekta, Srbi nisu učestvovali zbog pritiska BG

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja rekao je da se današnji vanredni izbori na severu mogu smatrati uspešnim sa bezbednosne i pravne tačke gledišta. Ali, sa političke tačke gledišta, on je rekao da je za žaljenje što su Srbi sa Kosova bili meta pritiska Beograda i kriminalnih struktura.

„Što se tiče aspekta bezbednosti, aspekta Ministarstva unutrašnjih poslova, ovo su uspešni izbori. Nije bilo ni manjih incidenata i problema. Sa političkog aspekta, veoma je loše što naši građani srpske nacionalnosti, zbog pritisaka Beograda i njegovih kriminalnih struktura, nisu učestvovali. Većina njih nije učestvovala. Međutim, ako pogledamo pravni aspekt, izbori su uspešni i rezultat ovih izbora biće institucije i zvaničnici koji će služiti građanima Kosova“, rekao je Svećlja za KTV.

Opširnije u posebnoj vesti.

19.02 – Počinje zatvaranje biračkih mesta

Biračka mesta na Severu Kosova zatvorena su u 19 časova.

18.03 – Bivša predsednica CIK-a: Upkros malom broju birača, predsednici opština će biti odabrani

Bivša predsednica Centralne izborne komisije, Valjdete Daka kazala je danas za Radio Slobodna Evropa da će, uprkos malom broju birača na severu Kosova, predsednici opština biti odabrani, ako ceo proces bude regularan.

„Neće biti ponavljanja (izbora), osim ako se proces ne ošteti, onda u tom slučaju da. Ali, u redovnim okolnostima, u okolnostima kada građani izlaze i glasaju i obavljaju svoju dužnost, biračka mesta se zatvaraju, glasovi se prebrojavaju… Neće biti ponavljanja“, tvrdi Daka.

17.31 – Konjufca pozvao da građani masovno izađu na izbore

I danas se nastavlja sa pozivima građanima na Severu da glasaju u što masovnijem broju od strane najviših kosovskih zvaničnika, sada od Gljauka Konjufce – predsednika parlamenta u Prištini.

Naznačio je u svojoj objavi Konjufca da se, kako je ocenio, odvijaju u mirnoj atmosferi.

„Danas se, u mirnoj i demokratskoj atmosferi, održavaju lokalni izbori u četiri opštine Republike Kosovo i to u severnoj opštini Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Izbori su najdemokratskije oruđe i najbolja prilika da građani slobodnim glasanjem izaberu svoje predstavnike i izvrše željene promene. Stoga pozivam građane ovih opština sa pravom glasa da što masovnije učestvuju na današnjim lokalnim izborima”, napisao je on.

Glasovi građana, dodao je, imaju veliki uticaj na donošenje odluka na lokalnom nivou.

„Ne propustite priliku. Vaš glas će imati veliki uticaj na lokalno donošenje odluka, na opšte pozitivne promene i na vaš život i blagostanje“, naveo je on.

Pozivi stižu uprkos tome, što na izborima, sa izuzetkom jedne kandidatkinje u Zvečanu nema političkih subjekata koje podržava u ovim opštinama većinska srpska zajednica.

Sada je već i očigledno ono što se danima najavljivalo – da Srbi ove izbore bojkotuju.

16.17 – CIK objavio i drugi presek: Preko 1000 građana glasalo, i dalje najviše u KM

Više od 1,000 ljudi glasalo je od jutros u četiri opštine na Severu Kosova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije prema preseku obavljenom u 15 časova. Najveća izlaznost i sada se broji u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Opširnije u posebnoj vesti.

15.32 – Brnabić: Dan kada se poslednji evropski geto legalizuje; Kusari-Ljilja: Dan kada je Srbija izgubila mogućnost uticaja preko „odabranih Srba“

„Zapamtite ovaj dan. Ovo je dan kada se legalizuje i legitimiše poslednji evropski geto. Ovo su slike koje zaista oslikavaju ‘vladavinu prava’ i pravo značenje ‘demokratskih izbora’ na KiM koje podržavaju EU i Kvinta“, poručila je danas srpska premijerka, Ana Brnabić.

Pozvala je OSCE da „obrati pažnju i da se pobrine da se ovo preporuči drugima kao najbolji primer“:

„Održavanje izbora u privremenim kontejnerima pod direktnim nadzorom oružanih snaga. Izbori – slobodni i pošteni, sa oružanim snagama i oklopnim vozilima! Ovo je Evropa, u 21. veku“.

„Ovo sada postaje nova demokratska norma, uvedena i podržana od strane kreatora ‘Republike Kosova’. Na kraju ove šarade, ovakvi izbori, u ovakvim uslovima, smatraju se normalnim, od licemera koji su negovali tu vrstu ‘republike'“, dodala je Brnabić na Tviteru.

Imala je poruku i za one koji su posredovali i garantovali, pre 10 godina, Briselski sporazum, a koji „zapravo nikada nisu planirali da sprovedu“:

„Osećajte se ponosno! Proslavite danas svoja dostignuća. Uživajte u slavi onoga što ste stvorili!“

Sa druge strane, poslanica u kosovskoj skupštini ispred vladajuće stranke Samoopredeljenje odgovorivši na navode srpske premijerke – kaže da će se ovaj dan pamtiti, prema njenom mišljenju, na potpuno drugačiji način.

„Zapamtite ovaj dan. Ovo je dan kada je Srbija i zvanično izgubila svaku mogućnost daljeg uticaja preko izabranih funkcionera kosovskih Srba“, kaže ova zvaničnica.

„Jedino preostalo sredstvo koje Srbija koristi su bande sa kojima su do sada terorisali kosovske Srbe“, dodala je ona takođe na Tviteru.

14.38 – Koha: U tri od četiri biračka mesta u ZP nijedan građanin nije glasao

U opštini Zubin Potok, u tri od ukupno četiri biračka mesta, kako javlja Koha, od jutros nijedan građanin nije glasao.

Iz ove opštine na pravo glasa ima ukupno 6.661 birač.

Izlazak birača bio je samo na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Osman Rama”, javlja ovaj medij.

U selu Čabra pravo glasa ima oko 800 građana albanske nacionalnosti.

13.27 – Petković: Nema ucena Beograda, srpski narod neće okupaciju

„Na prstima jedne ruke Dželjalja Svećlje mogu da se prebroje Srbi koji su izašli na lažne izbore“, oglasio se u međuvremenu direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Odgovarajući Dželjalju Svećlji koji je danas optužio Srpsku listu i Beograd da ucenjuju Srbe, Petković to demantuje.

„Neće srpski narod okupaciju u koju želite da ga uvedete. Zar ne vidite prazne ulice, okupacioni gaulajteri! Nema nikakvih ucena Beograda, samo prištinskog terora! Sever će uvek biti srpska zemlja!“, poručio je u objavi na Tviteru.

12.57 – Krieziu iz Zvečana: Ovaj proces ne ispunjava standarde da se zove izborni proces

Ismet Krieziu (Kryeziu) iz Demokratije na delu rekao je da okolnosti u kojima se odvija izborni proces ne garantuju slobodne, fer i pravične izbore.

„Demokratija na delu je na početku ovog procesa konstatovala da uslovi i okolnosti u kojima delujemo ne postoje. To nisu okolnosti koje garantuju slobodne, fer i jednake izbore, one ne zadovoljavaju izborne standarde. I danas u tom procesu, videvši odbijanje Srba da učestvuju na izborima i mali broj koji ne može da pređe ni prste na ruci. Mislim da je ovaj proces više improvizacija izbornog procesa nego proces koji garantuje standarde fer i slobodnih izbora gde su uključene zajednice“, rekao je on iz Zvečana.

12.45 – Lokalni savet omladinskog delovanja žali se na nepravilnosti

Lokalni savet omladinskog delovanja Leposavić – organizacija koja ima 24 posmatrača u sve četiri opštine na Severu, oglasila se danas saopštenjima, navodeći da su uočili nepravilnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu.

Ovog jutra saopštili su da su njihovom posmatraču, Slobodanu Pavloviću, koji je akreditovan za praćenje izbornog procesa i sa sobom imao, naglašava, urednu dokumentaciju izdatu od strane CIK, nije dozvoljeno da uđe na biračko mesto u Bošnjačkoj mahali i prati izborni proces.

„Ovakvo ponašanje predstavlja kršenje člana 56. Zakon o izborima“, naglasili su, zatraživši od CIK-a da omogući rad akreditovanim posmatračima. Takođe su saopštili da su o tome obavestili CIK i Izborni panel za žalbe i predstavke.

U međvremenu su se još jednom oglasili, navodeći da su njihovi posmatrači uočili nove nepravilnosti, sada u Zvečanu.

„Zanimljiva situacija je u opštini Zvečan, tačnije biračkim mestima u selima sa albanskim glasačima – Lipa i Žaže, koji su označeni brojevima 2910 i 2911. Na listi odbornika nalaze se lica čiji su srodnici članovi biračkih odbora koji imaju obavezu da se staraju o regularnosti glasanja. Smatramo da ovo dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa i da je ovakav slučaj nezabeležen, Na biračkom mestu 2911 svi članovi imaju isto prezime“, poručili su.

12.26 – Kandidat Samoopredeljenja glasao u Zubinom Potoku, poziva Srbe da izađu na izbore

Kandidat za gradonačelnika Pokreta Samoopredeljenje u Zubinom Potoku, Fljatron Hasani, glasao je danas u ovoj opštini, javljaju prištinski mediji.

On je ujedno kazao da se nada da će biračko pravo ostvariti i pripadnici srpske zajednice.

12.17 – Vučić: Izašlo svega nekoliko Srba

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas da je do podneva izašlo „svega nekoliko Srba“ u sve četiri opštine na Severu Kosova.

Vučić, ali i Srpska lista su prethodnih dana pozivali Srbe na bojkot izbora, a dok je dva dana uoči održavanja izneo procenu da neće da glasa više od 100.

„Izašlo je svega nekoliko Srba, nisam preterao u sve četiri opštine zajedno. Neće Srbi nikoga drugog da slušaju i ničijim tuđim interesima da služe. Srbi hoće da služe svojim interesima“, rekao je danas Vučić tokom obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina – genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac.

12.15 – Svećlja: Sever miran, nadam se većoj izlaznosti, građani bili ucenjeni

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, kaže da je situacija na severu mirna i da se izborni proces nastavlja bez incidenata. On je za RTK kazao da se današnji izbori razlikuju u bezbednosnom smislu jer su Kosovska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova više angažovani.

Svećlja je i danas kritikovao Srpsku listu i zvanični Beograd.

„Mi zapravo imamo mirnu situaciju, što znači da za razliku od ranije nema incidenata. Svedoci smo bojkota Srpske liste i pritiska poslednjih dana na građane srpske nacionalnosti da ne učestvuju na izborima. Danas nema tendencije eskalacije situacije“, kazao je ovaj ministar.

Naglašava da institucije rade sa maksimalnim kapacitetom s ciljem nesmetanog odvijanje procesa i dodaje da je kosovska vlada odlučnija nego ikada da „Sever bude običan deo kao i svi u Republici Kosovo“.

Svećlja je dodao da očekuje da će tokom dana da poraste broj učesnika na izborima, iako je naglasio da je svestan da usled „vanrednih pritisaka“ neće svi građani da iskoriste pravo glasa.

„Građani ovog područja su bili predmet ucena, pretnji, maltretiranja, hapšenja i ubistava, što je svakako uticalo na hrabrost građana da se suprotstave kriminalnim radnjama. Srpska lista i Beograd su kontinuirano gurali svoje agende, ugrožavajući ili institucije Kosova ili građane ovog područja“, rekao je on.

Svećlja smatra i da su ovi izbori sredstvo za „neutralizaciju ucena“.

„Moramo kontinuirano raditi na neutralisanju svih ovih mehanizama zločinačkih ucena u Beogradu, ovi izbori su i sredstvo neutralizacije ucena. Kosovo ne može biti talac švercera, Srpske liste, za čijim članovima se traga ne samo na Kosovu, već i šire“, rekao je on.

11.45 – CIK sa podacima o izlaznosti: Samo u severnom delu Mitrovice iznad 1 odsto

Centralna izborna komisija održala je drugu konferenciju za štampu u vezi sa izbornim procesom na Severu Kosova.

Prema podacima CIK-a, do 11:00 časova u opštini Leposavić glasalo je 28 birača (0,21%), u opštini Zubin Potok 65 birača (1%), u Zvečanu 29 birača (0,41%) i u Severnoj Mitrovici 191 birač, (1,05%).

Opširnije u posebnoj vesti.

10.15 – Eljezi: Biračka mesta otvorena na vreme, medijima dozvoljeno da snimaju

Na prvoj konferenciji Centralne izborne komisije danas u Prištini, portparol Valjmir Eljezi kazao je da su biračka mesta otvorena na vreme, a da pravo glasa ima ukupno 45,098 birača.

Ujedno je poručio i da mediji imaju pravo da snime biračka mesta, a da će im predsedavajući biračkih mesta dati uputstva, jer „ima i nekih ograničenja“.

„Ako je bilo nekih specifičnih slučajeva da uopšte nije bilo dozvoljeno snimanje videćemo o čemu se radi“, kazao je Eljezi.

Na pojedinim biračkim centrima ovog jutra su medijima zabranjivali da ulaze i iste snimaju.

10.12 – Atić glasao u Bošnjačkoj

U zgradi opštine Severna Mitrovica svoje glasačko pravo iskoristio je i Erden Atić, kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika ove opštine.

Atić je u kratkoj izjavi za medije građane pozvao da izađu na glasanje, te poručio:

„Za Severnu Mitrovicu je došao trenutak da imamo samo dobre dane, dobre vesti“.

10.05 – Direktor CIK-a obilazi glasačka mesta

Tri sata nakon otvaranja biračkih centara, severni deo Kosovske Mitrovice posetio je direktor CIK-a, Krešnik Radonjići.

On je posetio biračko mesto u Bošnjačkoj mahali, tj. zgradu opštine.

Radonjići kaže da to što se glasa u kontejnerima ne bi trebalo da bude prepreka.

Proces glasanja, kako je kazao, protiče mirno i bez incidenata, a građane je pozvao da izađu u što većem broju.

Radonjići se medijima obratio na albanskom, a prevod na srpski prisutni novinari dobili su od svojih kolega.

Predsednik Centralne izborne komisije je nakon što je posetio biračko mesto u Bošnjačkoj mahali, obišao i opštinu Zubin Potok, tj. Čabru.

FOTO: KoSSev
09.35 – KP: Sprovodi se operativni plan za „dan Z“

„Implementacija operativnog plana se sprovodi u skladu sa predviđenim fazama kako bi se stvorilo bezbedno i mirno okruženje za sve građane Kosova tokom današnjeg procesa glasanja“, oglasila se i Kosovska policija, nazvavši današnji dan „Dan Z“.

Cilj Kosovske policije, poručuju, jeste da garantuje slobodno ostvarivanje biračkog prava, da preventivno deluje protiv negativnih pojava i kriminalnih radnji koje bi na bilo koji način ugrozile bezbednost, mir i stabilnost.

Građane su još jednom pozvali da sarađuju sa njima, tužilaštvom i CIK-om, te da prijave sve nezakonite slučajeve u vezi sa bezbednošću, izbornim procesom ili čak van njih.

Ujedno poručuju da će se prijave tretirati poverljivo i anonimno.

Naveli su da je angažovan dovoljan broj policajca, premda bez preciziranja i koji je to broj.

Sa sličnim porukama oglasilo se i kosovsko tužilaštvo. O tome čitajte u posebnoj vesti.

09.20 – Manje od 10 glasača u OŠ Aziz Suljejmani

U osnovnoj školi „Aziz Suljejmani“ u ulici Rudarske čete u severnom delu Kosovske Mitrovice registrovana su 552 birača, a glasalo je manje od 10.

U ovom biračkom mestu glasao je kandidat za gradonačelnika iz GI „Mitrovica“, Betim Osmani.

Osmani je rekao da se nada da će nove institucije biti formirane što je pre moguće.

„Nadam se da će se vrlo brzo formirati opštinske institucije. Građanima su institucije veoma potrebne, već mesecima se mi kao građani žalimo na institucije, tolika je potreba i nadam se da ćemo vrlo brzo doći do formiranja ovih institucija”, rekao je Osmani medijima.

09.12 – Od više od 5,000 birača glasao jedan – kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana

U Zvečanu, na biračkom mestu 2901B/01R, registrovano je 5.218 glasača, a za sada je glasala samo jedna osoba, i to kandidat za gradonačelnika ove opštine Slađana Pantović.

Službenici ni u ovom biračkom mestu ne govore srpski, ali su se sa našim reporterom sporazumevali na engleskom jeziku.

I ovde je vidljivo prisustvo Kosovske policije, KFOR-a, a pored kontejnera prošla je i patrola EULEx-a.

Situacija je na svim biračkim mestima mirna.

Pantović: Nadam se da će građanima proraditi svest

Pojedini mediji su izvestili, a ujedno na društvenim mrežama kruži snimak na kojem se vidi da je Pantović došla na biračko mesto u pratnji policije.

Ona je nakon glasanja poručila da očekuje da će izbori proteći mirno i bez incidenata, ali i da će dovesti do pozitivnih promena kada su sami građani u pitanju.

„Izbori se održavaju i treba da se održavaju u miru, ljubavi i poštovanju svog naroda, a ne u mržnji, pretnji“, kazala je.

Ona se nada da će građani da iskoriste biračko pravo i da će da im „proradi svest“.

„Ko izađe, hvala mu, ko ne izađe – isto, šta reći…“, poručila je.

08.45 – Kod Banjske još uvek niko nije glasao

U opštini Zvečan takođe se glasa u kontejnerima. Jedan od njih postavljen je nedaleko od magistrale, tj. na putu ka Banjskoj.

U ovom biračkomo centru registrovana su 633 birača, ali do sada niko nije glasao.

Nedaleko od ovog mesta nalaze se takođe pripadnici Kosovske policije i KFOR-a.

Za sada niko nije iskoristio svoje biračko pravo i u biračkom centru, tj kontenjenu kod Srbovca, gde su registrovana 702 biračka.

Medijima je ulaz dozvoljen, a službenici komisije pričaju srpski.

08.04 – Sadiku glasao u blizini autobuske stanice

Jedan od biračkih centara, tj. kontejnera, smešten je kod autobuske stanice, odnosno nedaleko od mosta kod Dudinog krša.

Prvi koji je iskoristio svoje pravo glasa, takođe nešto posle 07.00 bio je zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku.

Nakon glasanja kazao nam je da nije zadovoljan time što je glasao u kontejneru, ali i da su za sada uslovi takvi.

Na tri biračka mesta u centru kod Dudinog krša, u kojima su registrovana 5,283 birača, do sada su glasale četiri osobe.

U blizini biračkih centara, ali i u samom severnom delu Kosovske Mitrovice vidljivo je pojačano prisustvo Kosovske policije, koja patrolira i putem Mitrovica-Leposavić, i KFOR-a.

07.15 – Tek po koji glasač i u zgradi opštine, novinarima zabranjeno da uđu

Jedan od biračkih centara u opštini Severna Mitrovica je i opštinska zgrada, u čijoj su blizini takođe od jutros stacionirani pripadnici Kosovske policije i KFOR-a.

Novinarima ni u ovaj birački centar jutros nije bio dozvoljen ulazak.

Prva osoba glasala je upravo u ovom centru.

07.10 – Otvaraju se birački centri, mali odziv birača

Biračka mesta u Severnom delu Kosovske Mitrovice otvorena su nešto nakon 07.00 časova.

Jedan od ukupno pet u ovom gradu nalazi se na parkingu preko puta Tri Solitera. Birački centar obezbeđuju patrole Kosovske policije, dok se na istoj lokaciji nalaze pripadnici KFOR-a.

Predstavnici Centralne izborne komisije novinarima nisu dozvolili ulazak u ovaj birački centar, navodeći da to nije dozvoljeno.

Osim toga, postoji i problem u komunikaciji, s obzirom na to da glavni predstavnik biračkog centra ne govori srpski jezik.

Prvi birač u ovaj centar pristigao je čak nešto više od pola sata nakon otvaranja. On nije želeo da govori za medije i zamolio ih je da ga ne snimaju.

Najavljeni bojkot onih koji do sada izbore nisu bojkotovali

Za ove izbore u četiri većinski srpske opštine se praktično takmiče kandidati i subjekti bliski opozicionoj PDK i Samoopredeljenju.

Kako se očekuje, iako čine dominantnu većinu na Severu, Srbi će ove izbore bojkotovati. Pre svega, u njima ne učestvuje stranka sa najvećom podrškom, Srpska lista, koja je zvanično uslovila svoj povratak u institucije, sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Izbori su i sazvani kada su početkom novembra prošle godine Srbi sa Severa, na čelu sa Srpskom listom, napustili sve kosovske institucije, uključujući i lokalne samouprave.

Ovo je ujedno i prvi put da Srpska lista ne učestvuje na kosovskim izborima, od kada je 2013, učestvovala na kosovskim lokalnim izborima na Severu, uprkos protivljenju Srba da se integrišu u kosovski sistem.

Za predizbornu trku još krajem prošle godine prijavila su se dva srpska politička subjekta – Partija Kosovskih Srba sa liderom Aleksandrom Jablanovićem u Leposaviću i Slađana Pantić, nezavisna kandidatkinja u Zvečanu. Njihova kandidatura je automatski produžavana i kada su se izbori odložili za 23. april, uz rok i za prijavu novih kandidata, ali se Partija kosovskih Srba povukla pre tri dana iz izborne trke. Kako je to na vanrednoj konferenciji za medije saopštio Aleksandar Jablanović, oni nisu imali pritisak bilo iz Beograda, bilo iz Prištine, ali je izneo zamerke na račun organizacije izbora, CIK-a, naglašavajući da ne postoje adekvatni uslovi za slobodne izbore.

Sada je ostala samo Slađana Pantović za opštinu Zvečan.

Izbori nemaju podršku iz Beograda, to jest, sprski predsednik Aleksandar Vučić je u više navrata saopštavao da će Aljbin Kurti biti novi gradonačelnik Severa, da će Srbima uzeti vlast, i da se Srbi spreme trpeljivo na okupaciju, dok će ih Beograd podržati pre svega sa socijalnim i ekonomskim davanjima.

Gde se glasa

Ukupan broj biračkih centara je 19 sa ukupno 34 biračka mesta. Od 19 biračkih centara, 6 su redovni birački centri, sa šest biračkih mesta, dok je 13 alternativnih, sa ukupno 28 biračkih mesta.

CIK je na jednoj od sednica u aprilu odlučio da smanji broj redovnih biračkih centara, a poveća broj „kontejnera“.

Kako su prethodnih dana javljali pojedini kosovski portali, kosovski organi bezbednosti upozorili su CIK navodno na „moguće napade i proteste“ u biračkim centrima na Severu. U pitanju su škole u koje bi đaci, navodno, došli u nedelju na nastavu – na dan izbora, da je CIK ostao sa zahtevom da se u njima glasa, kao i inače.

Upravo je i to još jedna od razlika ovih izbora. Kontejneri su dopremani i postavljani prethodnih dana, uz asistenciju policije, u blizini policijskih stanica i duž puteva.

Spisak biračkih centara je pripremljen u saradnji i koordinaciji sa kosovskim organima bezbednosti.

U Severnoj Mitrovici određeno je pet biračkih centara: ulica Kolašinska, Osnovna škola „Aziz Sulejmani“ – Suvi Do; Bošnjačka mahala; Mikro naselje – Škola „Aziz Sulejmani“; ulica Kolašinska – ispred tri solitera i ulica Ivo Lola Ribar – blizu autobuske stanice.

U opštini Zvečan planirano je takođe pet biračkih centara: Zvečan, u blizini bazena; Osnovna škola „Isa Boljetini“ u Žažu; Osnovna škola „Isa Boljetini“ u Lipi; na ulazu u selo Banjska i Srbovac – u blizini magistralnog puta, na ulazu na seoski put ka Žažama.

U Opštini Leposavić je takođe pet biračkih centara: Leposavić – na putu Mitrovica – Jarinje na ulazu u Leposavić; Košutovo – u blizini zgrade lokalne zajednice; Jošanica – put Mitrovica-Jarinje, na izlazu iz Sočanice; Donje Jarinje – put Mitrovica-Jarinje na ulazu u selo i Šaljska Bistrica – Škola „Kadri Bistrica“.

U opštini Zubin Potok su određena četiri biračka centra: Jasenovik, na putu Zubin Potok-Dren, na raskrsnici kod Jasenovika; Brnjak – na putu Mitrovica-Brnjak, u blizini prelaza Brnjak; Čabra – Osnovna škola „Osaman Rama“ i Velji Breg – na putu Mitrovica- Brnjak, na izlazu iz Zubinog Potoka.

Kandidati i birači

Za učešće na izborima za gradonačelnike CIK je potvrdio 11 kandidata, dok je za izbore za dve skupštine opštine potvrđeno više od 60 kandidata.

Ime Aleksandra Jablanovića i PKS ostalo je na spisku, s obzirom na kasno povlačenje iz trke.

CIK je 6. aprila potvrdio konačni birački spisak za izbore u ove četiri opštine. Prema odluci CIK-a, ovaj spisak sadrži 45,095 imena birača, odnosno 1,345 birača više u odnosu na lokalne izbore 2021. godine.

Prema odluci od 14. aprila, odštampano je 43,500 glasačkih listića, odnosno 1,595 ili 3,5 odsto manje glasačkih listića nego birača. CIK je ovom odlukom takođe odredio i broj glasačkih listića koji će se štampati za prevremene izbore za Skupštine opština Zvečan i Leposavić, te je prema odluci CIK-a za ove izbore odštampano 19,500 glasačkih listića, odnosno 816 ili 4% manje glasačkih listića nego birača. Ova praksa štampanja manjeg broja glasačkih listića od broja birača je ispoštovana i u prošlim izbornim procesima.

Akreditovano je 357 posmatrača iz redova političkih subjekata, medija, nevladinih organizacija.

Cik planira da održi pet konferencija za medije – u 8, 11:30, 15:30, 19:30 i za petu, na kojoj treba da se saopšte preliminarni rezultati, još uvek nije poznato vreme.

Policija obezbeđuje

Kosovska policija takođe primenjuje poseban operativni plan. Aktivnosti i mere je razvila u koordinaciji sa CIK-om sa ciljem da, kako su saopštili juče pruže bezbednost i nesmetano odvijanje izbornog procesa u severnim opštinama Kosova“.

„Garantovanje biračkog prava, zaštita života i imovine, sprečavanje negativnih pojava i kriminalnih radnji koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost, kao i preduzimanje zakonskih mera protiv nezakonitih radnji i drugo“, neke su od izlistanih aktivnosti.

Ovim planom je predviđeno da se Policija Kosova angažuje u realizaciji „zakonskih obaveza i odgovornosti na profesionalan, transparentan i nepristrasan način za građane i državu, kako bi omogućila slobodno ostvarivanje prava glasa za sve učesnike na izborima“.

„Istovremeno, nadležne institucije podstiču sve građane da sarađuju sa Policijom Kosova, Državnim tužilaštvom, CIK-om i prijavljuju sve nezakonite slučajeve koje se odnose na bezbednost, izborni proces ili čak van njih. Izveštaji će se tretirati poverljivo i možete ih uputiti Državnom tužilaštvu, CIK-u i Policiji Kosova“, još juče je pozvala Kosovska policija.

Pozivi na glasanje i na bojkot

Tokom jučerašnjeg dana usledilo je više poziva Srbima da glasaju od strane najviših kosovskih zvaničnika, uključujući i kosovsku predsednicu Vjosu Osmani, a tim pozivima su kosovski mediji dali značajan prostor.

Pozivi stižu uprkos tome, što na izborima, sa izuzetkom jedne kandidatkinje u Zvečanu nema političkih subjekata koje podržava u ovim opštinama većinska srpska zajednica.

I dok je Osmani, uz kosovskog ministra unutrašnjih poslova, iskoristila poziv i da ukaže na ono što predstavlja kao zastrašivanje i kriminalizaciju iz Beograda, poruke o bojkotu iz srpske prestonice stigle su gotovo istovremeno sa vojnog aerodroma u Batajnici, gde je juče održana vojna smotra Granit 2023, a uveče se oglasio i Milan Radoičić.

Dok se odvijao defile modernog srpskog naoružanja na batajničkom aerodromu, prodefilovala je i Srpska lista, to jest, njeni prvaci – Igor i Slavko Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, i Goran Rakić, uz Petra Petkovića.

Srpska lista po prvi put bojkotuje kosovske izbore, od kada je praktično pre 10 godina na ovim izborima i izglasana, uprkos protivljenju Srba sa Severa do tada i da učestvuju na kosovskim izborima, kao i da se integrišu u kosovski sistem.

Predsednik Srbije tokom ove nedelje je više puta ponovio iste reči u pozivima Srbima da ne glasaju, da budu jedinstveni, da na izbore gledaju sa prezirom i da trpeljivo dozvolje okupaciju koja će, nakon izbora, za njega da na Kosovu bude potpuna. Još nijednom dok upozorava na okupaciju, nije ove nedelje i saopštio da će istu i proglasiti kao čuvar Ustava Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.