Počela predizborna tišina za drugi krug kosovskih lokalnih izbora za gradonačelnike

U ponoć je počela predizborna tišina za drugi krug kosovskih lokalnih izbora za gradonačelnikе koji se održavaju u nedelju. Izbori se održavaju u 19, od 38 opština, među kojima je i opština sa većinski srpskim stanovništvom – Klokot. U opštini Parteš, izbori za gradonačelnika se ponovljaju. Kosovska policija je, kao i tokom prvog kruga, pripremila poseban operativni plan za nedelju, a biće otvorene i kancelarije ombudsmana za eventualne žalbe građana. 

U opštini Klokot, iako je u prvom krugu izbora, kandidat Srpske bio Strahinja Spasić, ova lista odlučila je da u drugom krugu podrži Božidara Dejanovića, a nakon što je on sa svim članovima svoje GI "Klokot-Vrbovac", pristupio Srpskoj listi. U prvom krugu izbora Spasić je osvojio 985, a Dejanović 856 glasova.

U cilju "povećanja transparentnosti i kredibilnosti" u izbornom procesu, CIK je objavio skenirane primerke formulara sa biračkih mesta gde su se rezultati ponovo brojali.

Svi kandidati za gradonačelnike i odbornike moći će da pogledaju svoje rezultate za svako biračko mesto pregledom primeraka ovh formulara, navode iz CIK-a. 

Pored Klokota, drugi krug izbora održaće se i u Đakovici, Gnjilanu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kamenici, Južnoj Mitrovici, Obiliću, Orahovcu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Štimlju, Suvoj Reci, Uroševcu, Vučitrnu i Mališevu.

U opštini Parteš, ponovljeni izbori se održavaju nakon što je Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) poništio rezultate izbora za gradonačelnika u ovoj opštini. IPŽP je odluku doneo zbog, kako je ranije saopšteno, "narušavanja integriteta izbora kao rezultat finansijske nagrade sa ciljem dobijanja podrške birača".

Srpska lista se na ovu odluku žalila Vrhovnom sudu Kosova, ali je ta žalba odbijena.

U ovoj opštini Dragan Petković iz Srpske liste, na izborima 22. oktobra, dobio je 1.571 glas, a Nenad Cvetković 1.059 glasova.

KP: Sankcionisaćemo bilo kakvo krivično delo koje sprečava ostvarivanje prava glasa

Na dan izbora biće angažovan i dovoljan broj policajaca iz različitih jedinica Kosovske policije.

Obezbeđivaće biračka mesta, opštinske izborne odbore i pratiće transport izbornog materijala.

Iz KP-a dodaju i da će sankcionisati bilo kakvo krivično delo koje sprečava ostvarivanje prava glasa, kao i da će preduzeti sve proceduralne mere protiv nezakonitog postupanja. 

Iz Kosovske policije pozivaju sve kandidate u izbornom procesu i građane da prijave bilo koje sumnjive informacije.

U nedelju će, takođe, biti otvorene i centralna i regionalne kancelarije obdusmana, javila je RTK2. Cilj je, dodaje ova televizija, prijem eventualnih pritužbi građana u vezi sa navodima o kršenju glasanja, povrede ili zloupotrebe prava.

Pravo glasa u nedelju imaće 1.353.613 glasača, broj biračkih centara biće 614, a broj biračkih mesta 1.777.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.