Tači tvrdi Niue priznao Kosovo; polemika na Tviteru da li je i sam Niue nezavisna zemlja: "Ne spinujte dalje"

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači je na svom tviter nalogu danas podelio informaciju da je Niue priznao Kosovo što je otvorilo polemiku između njegovog zamenika Petrita Seljimija, sa jedne strane, i ostalih tviteraša sa druge, kada je jedan od njih u komentaru osporio i samu državnost ovog ostrvceta kod Novog Zelanda, koje na površini od 260 kvadratnih kilometara ima oko hiljadu i 400 stanovnika. 

“Primio sam sinoć službeno priznanje Kosova od strane ostrvske države Niue. Još jedan glas za nas u UN agencijama,”  napisao je na svom tviter nalogu Hašim Tači.

Zamenik urednika "East Journal" Davide Denti (Davide Denti) odgovorio je Tačiju da čak ni "Niue nije sama nezavisna država", na šta se 'umešao' Petrit Seljimi, koji je naveo da "čak i Kuvarska ostrva i Niue imaju svoj suveren glas u UNESCO, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i Svetskoj trgovinskoj organizaciji".  Davide Denti je ponovio da se ne radi o nezavisnoj državi, niti o članici UN, već samo o "delu nekih agencija". "Ne spinujte dalje," napisao je Denti.

U polemiku su se uključili i drugi tviteraši.Niue, polinežansko ostrvo u južnom delu Tihog okeana, nije članica Ujedinjenih nacija ali ima pravo glasa u agencijama kao što su UNESCO, WHO, WTO.  Niue ima status samoupravne teritorije u zajednici sa Novim Zelandom, i ima nadležnosti samo u oblasti spoljnih poslova i odbrane. Novi Zeland je priznao nezavisnost Kosova još 2009. godine dok je Niue, prema Tačiju to učinio tek sinoć. Ostrvo ima teritoriju od 260 kvadratnih kilometara i oko 1400 stanovnika, a godišnji BDP iznosi deset miliona dolara. Privreda te “države“ se zasniva na proizvodnji kopre i banana, međunarodnoj pomoći, a pretpostavlja se da se na ostrvu nalaze bogata nalazišta uranijuma. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.