Počela obnova hrama Svetog Nikole u Gnjilanu

Ovih dana obnavlja se saborni hram Svetog Nikole u Gnjilanu. Hram je posle 1999. godine pretrpeo velika oštećenja, usled zemljotresa, ali i u martovskom nasilju 2004. godine. Obnovu je Raško-prizrenska eparhija započela 19. novembra. 

Sredstva za obnovu u iznosu od oko sto hiljada evra, obezbedila je Evropska unija, i radovi se sprovode u okviru programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). 

Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu podignuta je 1861. godine na temeljima starije, omanje crkve u centru Gnjilana. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Crkva je znatnih dimenzija i prostrane unutrašnjosti nastale kao rezultat bazilikalne osnove. Izvedena je u duhu romantizma 19. veka. Posle velikog požara 1893. godine, crkvu je obnovio Đorđe Novković Hongar iz Papradišta, koji se proslavio gradnjom hrama Svetog Spasa u Sofiji. 

Visoka ikonostasna pregrada nastala je kada i crkva. U neposrednoj okolini crkve nalazi se zgrada bivše škole, zvonara i česma. Danas se u njoj čuva lepa zbirka ikona, knjiga i crkvenih sasuda. Crkva Svetog Nikole u Gnjilanu danas je stecište Srba iz Kosovskog Pomoravlja. Nakon 1999. godine u Gnjilanu je ostalo desetak srpskih porodica, a Srbi iz okolnih gnjilanskih sela okupljaju se uglavnom u porti gnjilanske crkve.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.