Pobegla trojica optuženih iz Dreničke grupe

Trojica pritvorenika "Dreničke grupe" pobegla su danas iz Kliničkog univerzitetskog centra Kosova u Prištini, gde su bili na lečenju, potvrdio je danas vršilac dužnosti komesara Kosovske korektivne službe Šemsi Hajrizi.
 
Reč je o Samiju Lustaku, Ismetu Hadžaju i Sahitu Jasariju, koji su kao članovi "Dreničke grupe" optuženi za ratne zločine.
 
Od petnaestorice optuženih iz "Dreničke grupe" njih sedmorica pritvoreni su od 31. maja prošle godine.
 
Nalog za hapšenje je predat svim policijskim jedinicama na Kosovu.
Policija Kosova je preduzela opsežne mere i na čitavoj teritoriji Kosova postavila kontrolne punktove i na autoputu koji vodi ka Albaniji.
 
U slučaju da ne budu uhapšeni na teritoriji Kosova onda će za njima biti raspisana međunarodna poternica, javljaju mediji u Prištini. Od petnaest optuženih iz Dreničke grupe njih sedam bili su u pritvoru od 31. maja prošle godine.
 
Pripadnici "Dreničke grupe" su optuženi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u navodnom centru pritvora
 
Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u selu Likovce tokom 1998. Policija Kosova nije zvanično potvrdila bekstvo pritvorenika, ali je u KBC Kosova, na infektivnoj klinici, danas primećen veliki broj pripadnika Policije Kosova i Euleksa.
 
Osnovni sud u Mitrovici je u ponedeljak odlučio da se pripadnici takozvane "Dreničke grupe" prebace u zatvor u severnom delu Mitrovice.
 
Advokati: Ljuštaku nije pobegao
Ekipa advokata koji zastupaju optuženog Samija Ljuštakua demantovali su izjavu vršioca dužnosti komesara Kosovske korektivne službe Šemsija Hajrizija o bekstvu trojice pritvorenika "Dreničke grupe" iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u Prištini.
Advokat Ljuljeta Đinovci izjavila je da je Ljuštaku u KBC i da neće dozvoliti da se prebaci u centar pritvora u severnom delu Mitrovice, gde, prema njenim rečima, ne postoji ni najmanja sigurnost za njega.
"To apsolutno nije tačno, oni su u prostorijama KBC i zbog toga je tu šef specijalnog tužilaštva Kosova, da se dogovorimo o onome što će biti prihvatljivo za obe strane", rekla je ona.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.