Plivanje za Časni Krst na jezeru Gazivode na Bogojavljenje

Jezero Gazivode, plivanje za Časni krst, Bogojavljanje 2019.
Jezero Gazivode, plivanje za Časni krst, Bogojavljanje 2019. Foto: KoSSev

Tradicionalno plivanje za Časni krst i ove godine se održava na jezeru Gazivode, na praznik Bogojavljenje – 19. januara. Početak plivanja je planiran od 13 časova.

Manifestacija plivanja okuplja veliki broj učesnika i posetilaca. Pliva se 33 metara, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Ove godine će najbrži plivač kao nagradu dobiti krst do kojeg je doplivao, zlatnik, blagodarnicu, Dečansko vino i novčanu nagradu.

Ujedno, svaki učesnik dobija blagodarnicu i flašu Dečanskog vina.

Ovaj događaj su organizovali crkvena opština Dubokopotočka i dom kulture „Stari Kolašin“.

Prošle godine prvi do Časnog Krsta je doplivao dvadesettrogodišnji Nikola iz Leposavića, a istog dana je na gazivodskom jezeru isprošena i višegodišnja učesnica ovog verskog događaja, Milica Đurić.

Praznik Bogojavljenje jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji slavi otkrovenje Boga Sina ovaploćenog u Isusu Hristu. Po hrišćanskom verovanju, u 30. godini Isusa Hrista je Jovan Preteča krstio na reci Jordan. Predanje kaže da se tada otvorilo nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov. Na rame Isusovo sleteo je golub, a tim krštenjem Isus započinje svoju misiju i propoved.

Srbi ovaj praznik slave 19. januara, po julijanskom kalendaru. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.