Bogojavljenje: Nikoli iz Leposavića Časni krst, Milici iz Mitrovice prsten

Foto: KoSSev

Danas je Bogojavljenje. Plivanje za Časni krst – običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju i ovog 19. januara, obeležen je na jezeru Gazivode. Više desetina učesnika plivalo je na temperaturi malo ispod nule. Plivali su 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Nikola Milutinović iz Leposavića prvi je doplivao do Časnog krsta. Današnji događaj obeležila je i jedna veridba – Milicu Đurić, dugogodišnju učesnicu ovog verskog događaja, zaprosio je njen izabranik.

Dvadesettrogodišnji Nikola do Časnog krsta stigao je prvi iako mu je ovo prvi put da učestvuje.

„Sama pomisao na krst predstavlja sve u životu. Krst je sve. Osećaj je fenomenalan i preporučujem svima da dođu, ne zbog pobede, već zbog očuvanja tradicije“, rekao je on izražavajući nadu da će se broj učesnika povećavati iz godine u godinu.

Milica Đurić iz K.Mitrovice koja je na ovaj poseban dan isprošena, kaže da veridbu nije očekivala danas ali da, poznajući svog, sada već verenika Marka Nikolića, znala da će se to dogoditi na neki poseban način.

Foto: KoSSev

„Ovo mi je šesti put kako plivam, 2017. sam uzela krst, 2021. prsten kući nosim. Januar je poseban mesec za mene – Isusovo rođenje, moj rođendan i kao treća sreća, ulazim u mirnu luku sa Markom ruku pod ruku“, rekla je Milica za KoSSev dodajući da je u šoku.

Nadu da će narednih godina biti još više učesnika, iskazao je i Dušan Borisavljević iz Gračanice.

„Ovo plivanje, koliko god da je hladno donosi s sobom neko blagostanje i napredak tako da treba svi da probamo, bar jednom u životu“, rekao je on dodajući da je za Časni krst u Gazivodu plivao dva puta.

Dvadesettrogodišnji Borisavljević čestitao je svima praznik uz poruku: „Bog se javi“.

Plivanje za Časni krst za njega predstavlja požrtvovanje na koje je spreman za krst, rekao je KoSSevu.

„Simbolizuje mi to koliko je Bog veliki – da uvek se pliva, da nema nekih nezgoda, da smo uvek svi zdravi, da nema prehlade i da posle toga se osećam prelepo“.

Današnji događaj plivanja za Časni krst obezbeđivali su ekipa Hitne pomoći iz Doma zdravlja Zubin Potok, ekipa Crvenog krsta Kosova i Metohije, kao i ronioci.

„Plivanje je ove godine proteklo u najboljem redu, niko od učesnika nije imao zdravstvenih ili bilo kojih drugih tegoba“, rekao je za KoSSev Darko Gvozdović iz Crvenog krsta KiM.

Ovu manifestaciju već godinama organizuje uz blagoslov eparhije Raško-prizrenske i podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dom kulture u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Ove godine podršku plivačima na Gazivodama pružio je i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Dušan Jovović, dodaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.