Plivanje za Časni krst na Gazivodama, Mileta Pitulić po 4. put pobednik, prijavljeno čak 140 učesnika

Vest je ažurirana

Danas je Bogojavljenje. Plivanje za Časni krst – običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju i ovog 19. januara, obeležen je na jezeru Gazivode. Oko 140 učesnika plivalo je na temperaturi malo iznad nule i na očigled velikog broja građana iz severnih opština. Plivali su 33 metara što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta, što mu je uspelo već četvrti put.

Tradicionalno plivanje za Časni krst i ove godine se na gazivodskom jezeru održalo se u 13:00. Plivalo se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. I ove godine na jezeru je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom, a skup je obezbeđivala Kosovska policija.

Teodosije je prethodno služio Svetu arhijerejsku liturgiju sa osvećenjem vodice u prepunom hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, javio je Radio Mitrovica Sever.

Bogojavljenje 2020: Plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode. I ove godine pobednik je Mileta Pitulić iz Zvečana.

Posted by Kosovo Sever portal on Sunday, January 19, 2020

Mileta Pitulić se zahvalio svim odvažnim momcima među kojima su bile i dve devojke, napominjući da nikada nije veći broj učesnika plivao – od kada se on već četvrtu sezonu takmiči. Mileta je i prošle godine, od oko 90 učesnika, koliko ih je tada plivalo na temperaturi malo iznad nule, prvi doplivao do Časnog krsta.

On je od Eparhije, osim krsta izrađenog u duborezu do kojeg je prvi doplivao, dobio i zlatnik, Dečansko vino i od opštine 15.000 dinara, uz zahvalnicu, koju su dobili svi takmičari.

Bogojavljenje
FOTO: KoSSev
„Za veru, svetinje i Hrišćanstvo“

Milica Đurić koja pliva već drugu sezonu današnje plivanje posvetila je, kako kaže, „braći iz Crne Gore“.

Zoran Petrović iz Kosovske Mitrovice jedan je od ovogodišnjih plivača. Prošle godine takođe je plivao za Časni krst.

„Povodom ovog dana osećam neku duhovnost, a nadam se i da ću i sledeće godine, ako me posluži zdravlje, opet da nastavim sa ovim duhovnim činom i da dolazim ovde“, poručio je za KoSSev.

Na Boga sam se oslonio, sa Bogom sam došao i tako nastavljam

Svima onima koji bi želeli da sledeće godine zaplivaju za Časni krst poručuje da im je potrebna samo jaka volja i vera u sebe, dok hladnoća i nije toliki problem.

Andrija Vučić iz Donje Gušterice ove godine je četvrti put plivao na Gazivodskom jezeru. Vera u Boga je ono zbog čega pliva, kaže, a nada se da će i u godinama koje su pred nama takođe zaplivati hladnom vodom u Gazivodskom jezeru.

Onima koji do sada nisu plivali za Časni krst a želeli bi, poručuje da „ništa nije strašno“, te da će, kada se jednom budu oprobali, svake godine dolaziti.

Veliki broj ovogodišnjih učesnika došao je sa centralnog Kosova, a među njima je i Marko Dimitrijević iz Gračanice.

Kaže da mu je velika čast da učestvuje na bogojavljenskom plivanju, te da nije važno ko će pobediti.

Motivaciju da već četiri godine pliva u hladnoj vodi ovog jezera na Severu vidi u „veri i Hrišćanstvu“.

Iako je smeštena na desetak kilometara od Badovačkog jezera, u Gračanici se plivanje za Časni krst ne organizuje. Međutim, kako kaže naš sagovornik, u organizaciji ove opštine obezbeđen je prevoz za učesnike.

Nikola Jovanović iz sela Preoce danas je, takođe, četvrtu godinu zaredom plivao za Časni krst.

„To je poziv naše vere, dođemo i oponašamo običaje, krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. To je Pravoslavlje, duh srpstva“, kaže Jovanović, a kao i ostali sagovornici, hladnoću ne vidi kao prepreku, a to poručuje i onima koji bi se oprobali sledeće godine po prvi put.

„Hladnoća nije problem, bitnija je ona duhovna spremnost, da oni poste, da imaju veru, da budu sigurni u to što žele, nikome nije bilo ništa, pa neće ni njima“.

A zajedno sa njima „ako Bog da“, plivaće i sledeće godine.

Za razliku od prethodne, ove godine je broj prijavljenih učesnika mnogo veći, a sama organizacija obeležavanja je poboljšana, potvrdio je za KoSSev protojerej Milan Vasić, starešina hrama Svete trojice u Zubinom Potoku.

Za razliku od Severa Kosova gde se za Časni krst pliva, u većini sela u Kosovskom Pomoravlju Časni krst se uzima na osnovu licitacije. O običajima koji se primenjuju za Bogojavljenje u ovom kraju čitajte ovde.

Evo šta je Vasić rekao za KoSSev neposredno pre početka takmičenja:

„Za sada imamo 140 prijavljenih plivača, a obično bude više na jezeru, dođu i oni koji nisu prijavljeni“.

Iako je najveći broj plivača sa Severa Kosova – Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Sočanica, Leposavić, Lešak, plivaće i oni južnije od reke Ibar.

„Biće ih iz Babinog Mosta, Vučitrna – Gojbulje, Gračanice, Gušterice, imamo i jednog povratnika iz Đurakovca – bukvalno celo Kosovo i Metohija“.

Najbrži od svih biće nagrađen krstom do kojeg bude doplivao, a koji je izrađen od strane duboresca, majstora Nine Nikolić iz Mionice, zlatnikom iz Crkvene opštine sa ikonom Bogojavljenja na njemu, novčanom nagradom od opštine Zubin Potok, bocom dečanskog vina i zahvalnicom.

Svim prijavljenim učesnicima, koje će i ove godine pre plivanja da blagoslovi vladika raško-prizrenski Teodosije, takođe sleduje nagrada – zahvalnica i boca dečanskog vina.

Novina na ovogodišnjem obeležavanju biće spremanje vruće rakije, a kako bi „krv malo bolje prostrujila“, dodaje za KoSSev Protojerej.

Kao i prethodnih godina, manifestaciju će obezbeđivati Kosovska Policija, vatrogasne jedinice, radnici Zdravstvenog centra u Zubinom Potoku na kopnu, a ronilac u vodi.

Ovaj događaj se odvija pod pokroviteljstvom Opštine Zubin Potok i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Doma kulture „Stari Kolašin“ i Crkvene opštine Dubokopotočke.

Praznik Bogojavljenje jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji slavi otkrovenje Boga Sina ovaploćenog u Isusu Hristu. Po hrišćanskom verovanju, u 30. godini Isusa Hrista je Jovan Preteča krstio na reci Jordan. Predanje kaže da se tada otvorilo nebo i začuo glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov. Na rame Isusovo sleteo je golub, a tim krštenjem Isus započinje svoju misiju i propoved.

Srbi ovaj praznik slave 19. januara, po julijanskom kalendaru. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.