„Plazma tender skandal“ u Prištini

„Plazma tender skandal“ uzburkao je javno mnjenje na Kosovu. I pored odluke vlade o uvođenju takse od 100% na proizvode iz Srbije i BiH, kosovska Centralna agencija za javne nabavke raspisala je tender u vrednosti od 23,5 miliona evra kojim je predložena kupovina, između ostalog – i proizvoda iz Srbije. Zbog ovoga je jedna osoba poslata pred disciplinsku komsiju, prenosi Insajderi.

„Centralna agencija za javne nabavke, kroz 23.5 miliona evra kosovskih poreskih obveznika, ukinula je vladinu odluku o 100 odsto taksi na srpske proizvode,“ preneo je nedavno portal Insajderi. Naime, 14. januara ova agencija, putem tendera u vrednosti od 23.5 miliona evra, predložila je kupovinu proizvoda kao što su Euro krem, Plazma, Vegeta, Sardina, Argeta, Pop kek, Red Bul, Petit beure

Ovo je učinjeno u suprotnosti sa članom 28 Zakona o javnim nabavkama kojim je zabranjeno plasiranje brendova proizvođača. Centralna agencija za javne nabavke u tenderu pozvala se na posebne uslove kako bi opisala proizvode koje namerava da kupi, pa su tako pomenuti određeni artikli srpskih proizvođača.

„Centralna agencija za javne nabavke kriterijumima postavljenim na ovom tenderu, ne samo da je oštetila domaće proizvođače, već je i favorizovala srpske proizvode i ukinula odluku Vlade o zabrani kupovine srpskih proizvoda,“ naveo je Insajderi.

Agencija je ovo pravdala time da je reč o tehničkoj grešci. Naime, korišćen je isti obrazac kao i 2015. godine. Ipak, naveli su da je tehnička specifikacija u skladu sa članom 28 Zakona o javnim nabavkama, koji navodi da se u posebnim slučajevima može navesti tehnička specifikacija koja se odnosi na određene proizvode ukoliko je to praćeno rečima “ili ekvivalentno”, što je bilo učinjeno u ovom slučaju.

Vlada je potvrdila da je zbog ovog slučaja Ministarstvo finansija u okviru kojeg Centralna agencija za javne nabavke funkcioniše, poslalo jednu osobu pred disciplinsku komisiju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj i ministar trgovine i industrije Endrit Šalja, najavili su oštre mere protiv odgovornih lica.

“Na osnovu potvrde od Ministarstva finansija, jedna osoba je poslata pred disciplinsku komisiju, a u međuvremenu sve informacije u vezi sa slučajem se razmatraju,” izjavila je portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši.

Pored toga, „plazma tender“ je povučen i revidiran.

Slična vest stigla je i juče. Zbog toga što je jedan kosovski supermarket pored čuvenih, i na Kosovu veoma popularnih, srpskih Noblica postavio kosovsku zastavicu, pokrenula se takođe priča u kosovskim medijima, iako inspektor koji je zatekao noblice na polici pored kosovske zastavice tek treba, kako je Kallxo juče pisao, odnosno inspekcija, da odluči hoće li prodajno mesto i snositi neku kaznu. Uz carinske dažbine od 100 odsto na robu iz Srbije i BIH uvedenih u novembru prošle godine, na Kosovu se od početka godine primenjuje i pravilo da se na rafovima prodavnica pored proizvoda istaknu zastavice država iz kojih dolaze.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.