Dveri zahtevaju da se poslanicima dostavi tekst evropskog predloga pre sednice parlamenta

GOTO: FoNet/Aleksandar Barda

Poslanička grupa Dveri pozvala je danas predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da narodnim poslanicima pre vanredne sednice Narodne skupštine dostavi tekst francusko -nemačkog predloga, prenosi Danas.

„Ako postoje informacije koje nisu za javnost onda konsultacije treba održati u Skupštini, pre ili u pauzi najavljenog skupštinskog zasedanja“, poručuju iz Dveri.

Predsednika Srbije optužili su da je obmanuo javnost kada je kazao da su parlamentarne političke stranke odbile da učestvuju na konsultacijama na kojima bi, kako navode, od njega dobili informacije o sadržini francusko-nemačkog predloga o KiM, kao i samih razgovora sa zapadnom petorkom.

„Srpski pokret Dveri nije dobio nikakav zvaničan poziv za konsultacije, pa samim tim nismo mogli da to odbijemo“, navode.

I lider Novog DSS-a Miloš Jovanović potvrdio je da ni stranka kojom rukovodi nije dobila poziv na konsultacije. Ipak, kako je u današnjem intervjuu za KoSSev kazao, oni će prisustvovati sednici parlamenta o Kosovu.

Dodaju i da su poslanici ove stranke apsolutno zainteresovani da čuju šta se nalazi u francusko-nemačkom predlogu, mada su „potpuno uvereni da je ključna stavka tog predloga obaveza Srbije da se ne protivi ulasku Kosova u sve međunarodne organizacije, a pre svega UN“.

Srpski predsednik potvrdio je juče da će, na zahtev parlamenta Srbije, prisutvovati sednici Skupštine na kojoj će odgovarati na pitanja poslanika o Kosovu, premda nije precizirao kada će se sednica održati.

Vučić se javnosti sa ovom porukom obratio putem videa na društvenoj mreži Instagram, rekavši ujedno da su pojedini politički akteri odbili njegov poziv da ih upozna „sa svim pritiscima i svime sa čim se Srbija suočava“.

„Ponudio sam svim političkim akterima da ih upoznamo i sa pritiscima i sa svim onim sa čim se Srbija suočava. Rekli su da ne žele da razgovaraju, ili bar dobar deo njih, već žele javnu manifestaciju, predstavu, za svoje političko delovanje“, kazao je juče.

Evropski plan, čiji tekst Dveri zahtevaju da im se dostavi, de fakto postao je novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju, potvrdio je nedavno predsednik Srbije.

U pitanju je dokument poznat kao tzv, francusko-nemački predlog, jer su ga u kasno leto, u Beograd i Prištinu doneli savetnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, pre nego što će iza njega i javno stati EU.

Plan u punom nazivu glasi „Predlog Evropske unije podržan od strane Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)“, i nije javan; premda se u više navrata u medijima objavljuje njegov navodni sadržaj od 10 tačaka. Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Priština juče je, iako nije otkrio sadržaj, kazao da on zapravo ima 11 tačaka.

Poslednju, ažuriranu verziju, Beograd i Priština dobili su 5. decembra prošle godine. Srbija pre toga insistira na formiranju ZSO kao neispunjene obaveze iz postojećeg tzv. Briselskog sporazuma, Priština, nevoljna da to uradi, insistira na uzajamnom priznanju u centru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.