Vlada Srbije usvojila Uredbu o visini cene derivata

Vlada Republike Srbije, usvojila je na današnjoj sednici, izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata, kojom se njeno trajanje produžava do 28. februara 2023. godine, saopšteno iz ove institucije.

Cilj donete uredbe je, kako se navodi, dalje sprečavanje većih poremećaja na tržištu, kao i očuvanje životnog standarda stanovništva.

Na ovoj sednici su ujedno donete i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza evro dizela – EN 590, takođe do 28. februara, kao i o privremenoj zabrani izvoza gasa do istog datuma, a sve ove odluke počinju sa primenom od 1. februara.

„Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije odlučila je da na još mesec dana, odnosno do kraja februara, produži i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.