PKS o odluci kosovske vlade za potraživanje dela duga za struju: Dokaz neskrivene želje za ekonomskim uništavanjem Severa

struja
FOTO: KoSSev

Namera Vlade Kosova da sredstva iz razvojnog fonda za Sever – ukrade i koristi za namirivanje navodnog duga za električnu energiju, dokaz je neskrivene želje za ekonomskim uništavanjem Severa i onemogućavanje svih kapitalnih investicionih projekata“, reakcija je Partije Kosovskih Srba na odluku kosovske vlade da zatraži vraćanje dela duga za električnu energiju od četiri opštine na Severu.

Kosovska vlada je juče odlučila da od četiri Opštine na Severu zatraži blizu 12 miliona evra za vraćanje dela duga КOSTT-a, a koji je, kako su kazali – nastao kao rezultat energetskih devijacija u evropskoj prenosnoj mreži, a sve zbog ovih opština.

„Ukupan dug iznosi 11,870,246 evra i to – za severni deo Mitrovice 6,5 miliona evra, za Zvečan 1,1 milion evra, Zubin Potok 1,6 i Leposavić 2,6 miliona“, precizirao je kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, na jučerašnjoj sednici.

Novac će se, kako je precizirao Murati, uzeti iz ovih opština i prebaciti na Trezor kako bi se isplatio KOSTT-u na ime akumuliranog duga prema ENTSO-u.

Iz Partije Kosovskih Srba ovaj potez kosovske vlade ocenjuju kao „podmukao“.

Dodaju da se sredstva iz razvojnog Fonda ne mogu koristiti za tekuću potrošnju, kao ni za „pokrivanje bilo kakvih dugova“.

„Ova sredstva mogu isključivo da se koriste za finansiranje infrastrukturnih projekata od opšteg interesa za opštine i građane“, navode iz ove partije.

Oni su ujedno pozvali predstavnike EU kao garante Briselskog sporazuma i zemlje Kvinte da reaguju, i da se spreči, prema njihovim rečima – „pljačka Fonda, koja ima za cilj infrastrukturni razvoj Severa i ništa drugo sem toga“.

Podsetimo, do septembra 2013. godine, energetski sistem na Severu bio je raskačen u odnosu na kosovski sistem. Struja na Severu u Valač je stizala iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške kojim se snabdevaju Lešak i Trepčina flotacija, (ovo potonje čak i danas, oko 13 posto).

Tek kada je urađena rekonekcija Valača nakon Briselskog sporazuma o energetici u septembru 2013, jer je jedna od tačaka bila upravo to, struja je fizički mogla da stigne sa juga, čime je započeo proces integracije.

Ovaj sporazum je potom potvrđen posebnim Tehničkim sporazumom o energetici 2015.

Kako je za KoSSev svedočio izvor dobro upoznat sa situacijom u energetskom sektoru, EPS je i dalje nastavio tada da snabdeva, fakturiše na kraju meseca i istovremeno pokriva račune koje građani nisu plaćali.

Međutim, u kosovskim medijima godinama je postojala serija izveštaja o tome kako su zapravo građani Kosova svojim uvećanim računima za električnu energiju pokrivali troškove potrošača na Severu.

Ne poričući da su građani na jugu (moguće) plaćali povišene račune, ili čak i da im je dat odgovor da je to bilo radi pokrivanja troškova potrošača na Severu, izvor našeg portala je svedočio da to „sigurno nije“ zbog utrošene električne energije na Severu, iz „prostog razloga jer je taj trošak sve do decembra pretprošle godine išao na teret EPS-a“.

Od decembra 2020. godine, energetski sistem na Severu Kosova više nije deo kontrolne oblasti srpskog EMS-a. Kosovski prenosni operator za električnu energiju KOSTT preuzeo je upravljanje elektrosistemom i na Severu Kosova.

Tada je i prestala mogućnost sprovođenja interne razmene električne energije između JP EPS i KOSTT za potrebe snabdevanja potrošača na KiM.

Od kada je Sever u decembru 2020. godine izdvojen iz kontrolne oblasti EMS-a, računi za utrošenu struju pokrivali su se iz budžeta Kosova, a poslednje dve novac za to izdvajala je kosovska vlada.

U junu prošle godine, Kurti je i kazao će svaki cent koji kosovske institucije daju za struju na Severu zapravo nije biti evidentiran kao dug.

„Mi smo nasledili ozbiljnu situaciju, gde na Severu nije bilo naplate energije. Ne postoji alternativa i svaki cent dat za Sever biće evidentiran kao dug. Ne poklanjamo novac. Spašavamo situaciju. To je humanitarni aspekt. Ne želimo da ceo region isključimo iz struje, ne želimo da dajemo izgovor Srbiji da se širi na Kosovu zbog svoje navodne humanosti“, kazao je tada kosovski premijer.

Povezane vesti:
Kosovska vlada traži da Opštine na Severu iz razvojnih Fondova vrate deo duga za strujuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.