"Pitanje vojske KiM kroz dijalog"

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, smatra da odluka o transformaciji Kosovskih zaštitnih snaga u vojsku ne sme da dovede u pitanje međuetničko poverenje.

"Šta god da odlučite, mi očekujemo da to uradite na način koji neće minirati napore za stvaranje stabilnosti. Ja neću odlučiti kako bi vi trebalo to da uradite, ali apelujem da to učinite u dijalogu sa različitim etničkim grupama, kako bi bili u stanju da postignete veće pomirenje," kazao je Stoltenberg nakon susreta sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Stoltenberg je odao priznanje Kosovu za dosadašnje napore u borbi protiv terorizma.

"Povratak međunarodnih ratnika (iz Sirije I Iraka) nas sve izlaže riziku – zemlje u regionu, ali i sve evropske zemlje," kazao je on i dodao da bi zbog toga Evropa trebalo zajedno da radi na borbi protiv terorizma, bez obzira o kakvom teroru je reč.

Komentarišući mandat NATO na Kosovu, Stoltenberg je rekao da je u slučaju KFOR-a, reč o "misiji zasnovanoj na uslovima".

"Mi ćemo ostati onoliko koliko je potrebno za stabilnost i sigurnost. Ideja je da u jednoj fazi odemo, a to će biti rezultat činjenice da smo zajedno uspeli da normalizujemo situaciju na Kosovu… kao i da će to biti u redu da odemo, jer vi možete preuzeti punu odgovornost za sebe," naveo je Stoltenberg.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.