PIPS: Preko 61% građana na Kosovu slabo informisano o procesu dijaloga BG-PR

FOTO: Tviter/Žozep Borelj

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Na osnovu rezultata, 64 odsto od 1.065 ispitanih tokom novembra prošle godine reklo je da nije informisano o planu Evropske unije (EU), dok je 61,7 odsto izjavilo da slabo zna o dijalogu Kosovo-Srbija.

Građani Kosova imaju malo informacija o evropskom planu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i o procesu dijaloga uopšte, zaključak je istraživanja prištinskog Instituta za političke studije (PIPS).

Anketa je sprovedena tokom novembra prošle godine, a obuhvatila je 1065 ispitanika, od čega 865 Albanaca i 200 Srba iz svih opština Kosova.

Na osnovu rezultata, 64 odsto ispitanika reklo je da nije informisano o planu Evropske unije (EU), dok je 61,7 odsto izjavilo da je slabo informisano o dijalogu Beograd-Priština. Na pitanje da li je budućnost Kosova ugrožena ukoliko se ne postigne konačan dogovor sa Srbijom, 63 odsto ispitanika odgovorilo je „ne”. U međuvremenu, 41,8 odsto ispitanika je istaklo da ne veruje da bi konačni dogovor uticao na poboljšanje njihovih života u poređenju sa 34,7 odsto onih koji su izneli suprotno mišljenje.

Optimisti da će konačan sporazum Beograda i Prištine biti postignut ove ili u naredne tri godine čini 48 odsto ispitanika, dok je 24 odsto onih koji su izrazili mišljenje da će se dijalog okončati bez dogovora.

Pored dijaloga, bezbednost je takođe bila deo pitanja ankete PIPS-a. Na osnovu rezultata, 93 odsto albanskih ispitanika je Srbiju kvalifikovalo kao glavnu pretnju regionalnoj bezbednosti, dok je 86 odsto srpskih ispitanika navelo Kosovo kao glavnu pretnju regionalnoj bezbednosti.

Što se tiče dogovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, 97,6 odsto ispitanika je izrazilo mišljenje da bi Kosovo bilo u opasnosti ukoliko bi formiranje ovog mehanizma uključivalo izvršnu vlast, dok je 57,4 odsto smatralo njegovo formiranje štetnim u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

Jon Krasnići (Krasniqi), istraživač u PIPS-u, tokom predstavljanja rezultata ankete, saopštio je da je većina ispitanika spoljnu politiku Kosova ocenila kao zadovoljavajuću.

„Skoro polovina ispitanika kaže da je zadovoljna spoljnom politikom i diplomatijom Kosova, dok 30,8 odsto kaže da je samo neznatno zadovoljno. Znamo da je tokom ove dve godine bilo mnogo prepreka u diplomatiji Kosova i u njegovom međunarodnom položaju, da budemo iskreni, izostali su i veoma sjajni rezultati, većina ispitanika ili 60,8 odsto smatra da je pozicija Kosova u međunarodnoj areni se dosta poboljšao u poslednjih pet godina, posebno zahvaljujući poboljšanju upravljanja kosovskim institucijama“, naveo je Krasnići.

Gezim Visoka, odgovoran za analizu podataka, rekao je da su rezultati ankete odraz netransparentnosti svih strana.

„Tokom godina je nedostajala ova dimenzija prevođenja dijaloga, ali i sporazuma u ​​pogledu toga kakve koristi imaju građani i kao rezultat toga imamo negativnu percepciju, kako dijaloga, tako i dogovora, ili mnogih drugih tema. Nedostatak informacija u javnosti, posebno nejasnoća koja je pratila ovaj dijalog, dovela je do konfuzije, nagađanja i neznanja u javnosti, što je potom rezultiralo vrlo malom podrškom određenom dogovoru“, kazao je.

Visoka je ocenio da je proces dijaloga negativno uticao na njegov legitimitet, ali je istakao da ista saga o netransparentnosti prati i evropski predlog.

„Da je EU transparentnija, ali i ceo proces, morali bi da daju jasno objašnjenje, sa pratećim dokumentom koji detaljno objašnjava svaku tačku kako se ne bi ostavljao prostor za tumačenje i sukobe“, poručio je.

Danijel Braun, šef kancelarije Fondacije Konrad Adenauer na Kosovu, rekao je da Beograd i Priština treba da se posvete boljoj budućnosti za obe strane.

„Postoji velika nada da možemo da nastavimo, da idemo napred. Naravno, znam da je ponekad, ovde u Prištini, teško slušati o kompromisima znajući ko je započeo rat. Teže je praviti kompromise sa nekim koga ljudi smatraju agresorom, ali verujem da su za stabilan sporazum za budućnost potrebni kompromisi i verujem da Kosovo i političari postupaju mudro i da će kompromis biti u korist zemlje“, kazao je Braun.

Ispitanici su odgovarali i na druga pitanja, kao što su članstvo Kosova u EU, poverenje u međunarodne organizacije, svetske lidere i zemlje koje se doživljavaju kao saveznici. Za 68,5 odsto ispitanika, Sjedinjene Američke Države su se kvalifikovale kao najvredniji saveznik Kosova, a slede Nemačka (sa 15,8 odsto) i Ujedinjeno Kraljevstvo (6,1 odsto).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.