Pinoti i Čeku potpisali pismo o saradnji dva ministarstva

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Italijanski ministar odbrane, senator Roberta Pinoti (Roberta PINOTTI) i ministar za Kosovske bezbednosne snage Agim Čeku potpisali su pismo o namerama o sprovođenju i konsolidaciji odnosa saradnje između italijanskog Ministarstva odbrane i Ministarstva Bezbednosnih snaga Kosova.
 
Svrha pisma o namerama je da “učvrsti prijateljske odnose i poštovanje između Italije i Kosova i da produbi saradnju u oblasti odbrane i snaga bezbednosti u skladu sa vrednostima i osnovnim pravima građana, kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava, vladavina prava i težnja ka postizanju mira”, saopsteno je Kfor-a.
 
Na kraju sastanka, dva ministra su izrazila spremnost da učvrste odnose i prodube konsultacije između dva ministarstva i da definišu konkretne detalje o saradnji i budućim projektima.
 
“U budućnosti ćemo intenzivirati bilateralni dijalog o pitanjima vezanim za bezbednost i odbranu,” istakli su ministri Pinoti i Čeku u zajedničkom saopštenju. 
 
“Sledeći korak će biti izrada detaljnog dogovora o saradnji između Vlada Republike Italije i Republike Kosovo kojim će se definisati konkretni projekti vezani za obuku, implementaciju kapaciteta u pogledu osoblja i jedinica Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog mandata, a to je, ukoliko je potrebno, pružanje podrške civilnim vlastima u vanrednim situacijama, kao i civilnoj zaštiti prilikom raščišćavanja mina, traganja i spasavanja, rukovanja opasnim materijama i gašenja požara, u oblastima vojnog inženjeringa i vojnog zdravstva”, navodi se u saopstenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.