Naš stav po pitanju formiranja OSK do sada je ostao nepromenjen

Današnja diskusija u Skupštini Kosova o formiranju Oružanih snaga Kosova (OSK) pomerena je za sutra. Srpski poslanici bojkotuju plenarne sednice na kojima se raspravlja o ovom pitanju, odnosno promeni Ustava kako bi se Oružane snage Kosova i zvanično formirale. Za odluku o promeni ustavnih amandmana potrebna je dvotrećinska većina od 120 poslanika, ali i dvotrećinska većina poslanika iz redova manjinskih zajednica. Najave su da su bošnjačka i turska zajednica po ovom pitanju fleksibilnije od srpske. Većina srpskih poslanika u kosovskom parlamentu je do sada bila odlučna da neće razmatrati učestvovanje u glasanju za promene kosovskog ustava i formiranje OSK sve dok im se ne vrate ranije ukinuta rezervisana mesta.

Kosovski mediji su naveli da srpski poslanici neće glasati za osnivanje OSK ukoliko rezervisana mesta ne budu dostupna i u naredna dva mandata. Oni prenose da partije Slobodana Petrovića i Nenada Rašića traže dva dopunska mandata za rezervisana mesta u zamenu za glas za osnivanje vojske Kosova, te da su u odnosu na srpske poslanike po ovom pitanju nešto fleksibilniji predstavnici turske i bošnjačke manjina.

Poslanica JSL-a u kosovskom parlamentu, Rada Trajković, međutim, više puta je izjavljivala, da niti ona, niti poslanici iz njene stranke, neće glasati “ZA” po pitanju formiranja vojske Kosova, bez obzira kakva odluka se donese po pitanju rezervisanih mesta za nevećinske zajednice.

Sa druge strane, potpredsednik kosovske skupštine, Petar Miletić, u izjavi za KoSSev kaže da je stav SLS-a po pitanju OSK do sada ostao nepromenjen. Na pitanje da objasni kakav je njihov stav i da li to znači da ni sutra neće podržati formiranje OSK, Miletić je odgovorio: “Mi ponovo nismo ušli u Skupštinu, jer je naš stav po pitanju formiranja OSK ostao nepromenjen. Mi ne učestvujemo u radu plenarnih sednica Skupštine zbog toga što nemamo odgovor na pitanje da li će u narednom mandatu biti rezervisanih mesta ili ne. Sa druge strane, mi godinu dana dobijamo odgovore od albanske većine da se zbog pitanja rezervisanih mesta  ne može menjati Ustav Kosova. Međutim, kada je na red došlo pitanje Oružanih snaga Kosova, onda je menjanje Ustava dopušteno! Dakle kada je interes navećinskih zajednica bio u pitanju, oni nisu bili spremni na tu vrstu kompromisa, a kada je u pitanju njihov interes, onda su nas pozivali da glasamo. To je ne principijalan stav i mi nismo spremni da ga kao takvog podržimo.”

Na pitanje da li će svojim glasom podržati formiranje OSK ukoliko dobiju rezervisana mesta, Miletić je rekao: “Ja na to mogu da odgovorim samo ukoliko i kada mi to ponude.”

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.