PIK uhapsio više desetina policijskih službenika; Mediji: Među uhapšenima i komandiri na dva prelaza

PIK operacija
FOTO: PIK

Vest je ažurirana

13.58 – Dva komandira granične policije među više desetina uhapšenih službenika

Komandiri granične policije na punktovima „Qafë Morinë“ i „Qafë Prush“, Ramiz Ahmeti, odnosno Džavit Ljokaj (Xhavit Lokaj), uhapšeni su tokom današnje akcije PIK-a potvrđeno je u međuvremenu za prištinske medije.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, Bljerim (Blerim) Isufaj, rekao je da su Ahmeti i Ljokaj među skoro 50 uhapšenih u sklopu današnje akcije, javila je prištinska Koha.

Prema navodima medija, među uhapšenima su uglavnom službenici granične policije, kao i dva carinika.

Pozivajući se na saopštenje kosovske carine, Koha je javila da se uhapšeni carinici sumnjiče za primanje mit i zloupotrebu službenog položaja, kao i da ih je cirektor Carine suspendovao i da je pokrenut disciplinski postupak.

12.03 – Mediji: Uhapšeni komandiri i svi službenici na prelazima sa Albanijom

Prištinski mediji koji prate aktivnosti PIK-a na terenu, izvestili su u međuvremenu da je akcija izvršena i na granici sa Albanijom, tj. na prelazu Qafë Morinë gde je uhapšeno više službenika.

Gazeta Express, pozivajući se na svoje izvore, ujedno piše da su uhapšena dva komandira jedan upravo na ovom prelazu, a drugi na prelazu „Qafë Prushit“ i svi policijski službenici.

Ovaj medij takođe javlja da je svako vozilo koje ulazi na Kosovo pod „strogom kontrolom“.

Zeri u međuvremenu takođe piše da su svi policajci na smeni u stanici granične policije u Đakovici uhapšeni.

Express je nešto ranije izvestio i da se očekuje hapšenje više od 40 policijskih službenika upravo zbog sumnje da su umešani u izvršenje krivičnih dela primanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

10.18 – PIK sprovodi akciju protiv policajaca, očekuje se hapšenje više desetina službenika

Pripadnici PIK-a iz svih operativnih odeljenja započeli su ovog jutra opsežnu operaciju u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom. Najavljeno je hapšenje više desetina policijskih službenika.

Iz PIK-a su saopštili ranije danas da su započeli akciju kojoj je prethodila jednogodišnja istraga zbog sumnje u umešanost u nezakonite radnje većeg broja policijskih službenika u vezi sa krivičnim delima primanje mita i zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Naveli su da su u sklopu istrage sprovodili tajne istražne mere i sarađivali sa drugim agencijama.

Inspektorat se u međuvremenu oglasio novim saopštenjem, navodeći da su nastavili sa akcijom koja je započeta ovog jutra u Đakovici i Prizrenu, uz podršku KIA-e i kosovske carine i policije.

Poručili su da se očekuje da u okviru istražnih i operativnih radnji istražitelji PIK-a uhapse više desetina osumnjičenih policajaca.

Reč je o službenicima granične policije i pojedinim carisnkim službenicima, dodaje se u saopštenju.

Iz PIK-a navode da će nastaviti da budu posvećeni preduzimanju akcije u cilju jačanja integriteta policije.

Najavili su da će u toku dana da saopšte više detalja o današnjoj akciji.

Svečlja: KP neće biti mesto kršenja zakona i korupcije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), oglasio se danas nakon započete akcije PIK-a, navodeći da Kosovska policija neće biti mesto kršenja zakona i korupcije.

On je na Fejsbuku čestitao PIK-u i institucijama koje pomažu u akciji.

Svečlja poručuje da je Kosovska poilcija rangirana kao druga najpouzdanija institucija prema mišljenju građana na Kosovu.

„Posvećeni smo održavanju ovog rejtinga i naporno radimo da ga podignemo na viši nivo. U ovom kontekstu, svima onima koji pokušavaju ili kaljaju pošten i profesionalan rad drugih policajaca nije mesto u Policiji Kosova. Kosovska policija nikada više neće biti mesto gde se krši zakon i korupcija“, naznačio je Svečlja.

Dodaje i da je zadatak kosovskog MUP-a da garantuje integritet i profesionalizam svih agencija koje su u nadležnosti ovog ministarstva.

„U tom kontekstu, svako ko naruši integritet institucije, nesumnjivo će se suočiti sa pravdom prema važećim zakonima“, poručili su.

U međuvremenu oglasila se i kosovska ministarka pravde Ajbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) pozdravljajući zajedničko delovanje institucija u borbi protiv kriminala i korupcije.

„Bezbednosnim i pravosudnim institucijama u prošlosti nije ostavljana sloboda da deluju. U mnogim slučajevima izvršna vlast je bila glavna prepreka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Danas i dalje imamo izazova, ali imamo gvozdenu volju da učinimo život građana boljim. Pozdravljam zajedničko delovanje institucija za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije! Podrška vlasti u ovakvim slučajevima je bezrezervna!“, navela je Hadžiju na Fejsbuku.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.