Milivojević: SPC i državni vrh ne mogu da imaju isti stav o Kosovu

Politički analitičar Cvijetin Milivojević
Foto: youtube.com

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je da Srpska pravoslavna crkva i državni vrh ne mogu da imaju iste stavove o situaciji na Kosovu, kako je predstavljeno nakon sastanka predstavnika državne vlasti sa patrijarhom Irinejom i da je u pitanju „klasičan spin javnosti“.

„Ne mogu da imaju isti stav crkva koja je na poslednjem Saboru rekla da je Kosovo deo Srbije i da nema odstupanja od te teze i predstavnici države od kojih Ivica Dačić kaže da je zvanična kosovska politika razgraničenje, Vučić koji kaže da to nije zvanična politika, ali da je to njegov predlog i Ana Brnabić koja nema pojma koja je politika Vlade po pitanju Kosova“, rekao je Milivojević agenciji Beta.

On je rekao da postoji mogućnost da je patrijarh odstupio od kosovske politike Srpske pravoslavne crkve, ali da onda on ne vodi politiku Sabora.

Milivojević je kazao da saopštenje o tome da su se SPC i državni vrh usaglasili o pitanju Kosova pustio neko ko je hteo da se nasmeje tom sastanku ili da pošalje lažnu poruku da umiri narod.

„Otkud na sastanku ministar spoljnih poslova kada je tema Kosovo, koje je deo Srbije. Da li je Kosovo inostranstvo?“, naveo je Milivojević.

On je istakao i da Srpska napredna stranka vodi kampanju protiv svih čelnika Srpske pravoslavne crkve koji se ne slažu sa njenom politikom za Kosovo.

„Crkva tamo ima imovinu koja joj nije vraćena, vraćene su mrvice. Crkvi prvo mora imovina da se vrati i da se kaže šta je politika Vučića za Kosovo, da bi mogla da uđe u takvu vrstu razgovora“, kazao je Milivojević.

Verski analitičar: Nema približavanja stavova Vlade i SPC o Kosovu

Verski analitičar Vladimir Veljković iz Niša ocenio je da se na sastanku poglavara Srpske pravoslavne crkve i državnog vrha Srbije nije dogodilo približavanje stavova o situaciji i pregovorima sa Kosovom. Veljković je za Betu rekao da se iz izjava može zaključiti da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić samo iskoristio sastanak sa SPC da „još jednom pokaže svoj navodni čvrst stav prema vlastima u Prištini“.

„Vučić je iskoristio sastanak i usvojenu kosovsku Platformu za pregovore sa Beogradom, da pokaže još jednom čvrst stav prema vlastima u Prištini. Taj njegov stav da je Platforma neprihvatljiva samo deluje kao približavanje stavova SPC i Vlade Srbije, ali to se nije dogodilo“, objasnio je Veljković.

Kako je kazao, taj Vučićev „čvrst stav“, može i od SPC da bude protumačen kao približavanje stavova.

„SPC dosledno zastupa svoje stavove u vezi sa teritorijalnim integritetom Srbije na Kosovu, Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije, tako da ovaj Vučićev jučerašnji nastup ne deluje kao da su se njegovi stavovi približili Crkvi, iako oni to mogu tako protumačiti“, rekao je Veljković i podsetio na predloge o razgraničenju teritorija.

Dodao je da „Vučićevo dizanje temperature oko kosovske Platforme“, deluje kao „njegovo iznenađenje“, jer mu tako usvojena platforma ne ide u prilog.

„On je kao iznenađen, jer mu Platforma parlamenta u Prištini nikako ne ide u prilog ako eventualno vodi tajne pregovore sa jednim delom kosovskih vlasti, kako je navođeno u javnosti. Mislim da se on oko toga sada uzbudio i da zato pojačava retoriku“, kazao je Veljković.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.