Obeležena hramovna slava u Prilužju

Hramovna slava u Prilužju
Foto: RTK2

U Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju obeležena je slava. Liturgiju je služio episkop Raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

Veliki broj vernika prisustvovao je obeležavanju hramovne slave u Prilužju. Episkop raško-prizrenski Teodosije govorio je o značaju praznika.

“Neka bi današnji praznik nama dao još više hrabrosti, snage i rešenosti da ostanemo na ovim svetim prostorima, da se uzdignemo iznad ovog prolaznog i da mislimo kao što su naši preci činili na ono što je trajno, i naročito da mislimo na buduće generacije, da mi iznesemo teret i breme našega vremena, ne sami, nego pomoći Božijom i njegovih svetih u crkvi Božijoj”, poručio je u besedi Vladika Teodosije.

U toku liturgije đakon Vlajko Gođevac dobio je čin sveštenika, a Đorđe Stefanović čin protojereja. Nakon litije, osveštano je grožđe, a potom izabran domaćin slave.

“Ostvarila nam se ta želja da možemo da napravimo i veselje, bilo je i folklora, turnira, bila je masa ljudi, što znači da je ponovo Prilužje živo, to je uspeh. Hvala institucijama koje su nam pomogle i predsedniku opštine, njegovom timu koji su se zdušno borili da ova manifestacija protekne kako treba”, kaže Vidosav Vojinović, ovogodišnji domaćin.

A koliko meštanima znači današnji praznik

“Lep praznik Preobraženje, ima dosta gostiju, dosta meštana…”, kaže Mića Kostić iz Prilužja.

“Predstavlja jedno okupljanje za nas Srbe koji smo ovde preostali. Ovo je praznik koji se unazad 10-11 godina slavi i okuplja nas Srbe iz okolnih mesta Prilužja, Plemetine, Babinog Mosta, Obilića, nažalost tamo nema toliko Srba, iseljeni su, ali nadam se da ćemo se okupljati u sve većem broju”, kaže Branislav Tonić.

Liturgiji je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković, kao i predstavnici Srpske liste.

„Neka Gospod da da se i mi preobrazimo po meri naše sloge i jedinstva i zbog toga to jedinstvo svedočimo ovde ispred ovog hrama“, rekao je Petković.

Bogat kulturni i sportski program u okviru manifestacije Dani Preobraženja ove godine je trajao pet dana. Preobraženje se obeležava u vreme Gospojinskog posta pa je praznična trpeza bogata vinom i ribom. Prema verovanju, na ovaj praznik se preobražava priroda, noći su svežije pa od danas niko ne treba da se kupa u rekama, jezerima ili moru.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.