Gračanica: Petković se sastao sa juče privedenim Veselinovićem i vladikom Teodosijem

Vest je ažurirana

Foto: RTV Kim

20.20 – Teodosije sa Petkovićem: Da svetinje ne budu samo spomenici, već žive crkve i manastiri

O položaju Srba na Kosovu, danas je sa Petkovićem razgovarao i episkop Eparhije raško-prizrenske vladika Teodosije.

Vladika je kazao da je potrebno imati strpljenja za sve ono što se Srbima dešava, osvrnuvši se na slučaj Srboljuba Veselinovića, kao i na novo skrnavljenje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u selu Brod.

„Potrebno je veliko trpljenje, vera i velika ljubav prema našoj svetoj zemlji da bi mogli da podnesemo sve ono što nam se dešava. Slučaj Srboljuba Veselinovića pokazuje da su Srbi spremi na trpljenje i žrtvu, rekao bih da je to i naša cena u vremenu u kome živimo. Nadamo se od Boga da će svakome dati po delima i nadamo se da će biti pravedni sudija svima koji čine nedela“, rekao je vladika Teodosije.

Vladika je dodao da je jasno da počinioci, kao mnogo puta pre, nisu pronađeni i da neće ni biti pronađeni.

„Svetinje dele sudbinu našeg naroda i one bivaju skrnavljene, a mi ih ponovo osvećujemo molitvom, svetom liturgijom i vodicom. Za nas je najvažnije da istrajemo, da te svetinje ne budu samo kamen i spomenici, nego da to budu živi manastiri i crkve, gde ćemo da služimo svetu liturgiju i molimo se Bogu“, rekao je on.

Petković je nakon susreta sa Vladikom, ujedno obišao ekonomiju manastira Gračanica.

Direktor Kancelarije je obećao da će Kancelarija za KiM nastaviti da pomaže ovo poljoprivredno dobro i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu.

„Kancelarija za KiM je učestvovala u izgradnji jednog fantastičnog dobra koje, između ostalog, treba da prestavlja i jedan zatvoren sistem samooodrživosti. Sa druge strane, može da posluži, kada pogledate poljoprivredne mašine i zgrade koje su izgrađene, kao primer fukcionisanja i proizvodnje“, rekao je Petković, prenosi RTV Kim.

19.38 – Petković se danas, kako prenosi RTS, u Gračanici sastao i sa Srboljubom Veselinovićem, koji je juče privremeno priveden na Jarinju.

Foto: RTS

On je juče, kako je iz kosovske policije potvrđeno za KoSSev, uhapšen po „domaćem nalogu“, a Kancelarija za KiM potom je saopštila da je on sproveden u Prizren, na saslušanje, a prištinske vlasti ga terete za „nelegalnu seču šuma“.

Nakon saslušanja, on je oslobođen.

Osamdesetogodišnji Veselinović kazao je da mu je hapšenje neshvatljivo, kao i ponašanje službenika prema njemu.

„Ovo mi je neshvatljivo. To ni na filmu čovek ne može da vidi onakav postupak, moje hapšenje. Pokazuju prstom u mene, a ja ne znam o čemu se radi. Dva diva su me izvela iza auta, rekli izlazi napolje. Na moje pitanje šta se događa, rekli su mi izlazi napolje, bez pitanja“, kazao je on, prenosi RTS.

Govoreći o Veselinoviću, Petković je poručio da je njegov primer „još jedna zloupotreba prištinskog pravosuđa“ i da je on samo još jedan primer, preko kog se interno raseljenim licima šalje poruka da se ne vraćaju na Kosovo i Metohiju.

15:03 – Petković u Gojbulji: Tražio sam od KFOR-a i drugih da povećaju patrole

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, kako je i najavljeno, posetio je danas Nikolu Perića iz Gojbulje kraj Vučitrna koji je nedavno pretučen.

Petković Gojbulja
FOTO: KoSSev

„Ko hoće da upozna junaka od 13 godina neka dođe u Gojbulju, kao što smo mi danas došli i upoznali pravog malog heroja, Nikolu Perića koji je pretučen od strane albanskih ekstremista, samo zbog toga što je Srbin, što nosi srpsko ime i prezime i zbog toga što nosi pravoslavni krstić, koji mu je u trenutku napada bio skinut sa grudi i pogažen“, poručio je Petković iz Gojbulje.

Kaže da je došao u ovo selo da pozdravi porodicu Perić i ujedno im prenese pozdrave predsednika Srbije.

Petković je ujedno došao da im kaže da je Vučić i u Briselu, pred evropskim zvaničnicima, govorio o slučaju malog Nikole, „pokazao njegove slike i njegove rane i postavio pitanje svih 80 incidenata koje imamo od početka godine“.

Kancelarija za KiM ujedno prenosi da se mali Nikola i dalje plaši za svoju bezbednost, te da mu poseta Petra Petkovića mnogo znači.

Kako Petković sada navodi, do danas se broj incidenata protv Srba na KiM uvećao na 85.

Ocenio je da postoji zabrinutost za bezbednost Srba na KiM, s obzirom na to da, kako je rekao, Aljbin Kurti nije želeo da se saglasi sa predlogom EU da se obe strane suzdrže od akcija koje bi dovele do destabilizacije na terenu.

On je posebno istakao da je država Srbija uz svoj narod na KiM.

„Borimo se da sačuvamo mir, a mi ćemo se truditi i u okviru dijaloga i na sve moguće načine da, pre svega, osvetlimo težinu problema sa kojima se Srbi suočavaju. Mi ćemo i finansijski i u svakom drugom smislu da pomognemo, kao što činimo i do sada, kako bismo omogućili našem narodu na KiM, posebno južno od Ibra, da imaju život dostojan čoveka u 21. veku“, kazao je Petković.

Tvrdi da je usled brojnih incidenata u Gojbulji zatražio i od međunarodnih zvaničnika, KFOR-a i drugih koji su nadležni da se brinu o bezbednosti Srba i da pojačaju patrole da se, kako je dodao, ne bi desio slučaj poput prebijanja malog Nikole Perića.

Petković je Gojbulju obišao u pratnji predsednika Srpske liste, Gorana Rakića i predsednika Privremenog organa, Milana Kostića.

Pre posete Gojbulji, Petković je boravio u selu Banjska kod Vučitrna.

On se, kako prenosi Kancelarija, upoznao sa potrebama i problemima meštana koji su mu se zahvalili na obilasku i izložili na koji način Srbija može da im pomogne.

Prvi dan posete, Petković će završiti obilaskom ekonomije manastira Gračanica, a on će takođe i sutra boraviti na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.