Petković: Svaka kuća ovde na KiM je svetinja, jedinstvo smo krvavo stekli

FOTO: KoSSev

Vlada Srbije, preko Kancelarije za KiM posebno ulaže u stanogradnju i pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, te se u narednom periodu očekuje obezbeđivanje građevinskog materijala za oko 450 stambenih jedinica u prvoj kategoriji poplavama ugroženih domaćinstava, pre svega za stanovnike južno od Ibra. Sledi pomoć od po 50,000 dinara pomoći za drugu kategoriju poplavljenih domaćinstava. Izdvojeno je 100 miliona dinara u državnom budžetu takođe i za prevenciju poplava, kakvo je čišćenje rečnih korita, a ne samo saniranje štete od poplava, kazao je danas u Badovcu Petar Petković.

Pomoć od po 1000 evra već je primilo oko 150 porodica iz prve kategorije ugroženih domaćinstava proletošnjim poplavama.

„Ali sada pomažemo 460 porodica, najviše ovde na centralnom Kosovu ali u Pomoravlju, domaćinstvima druge kategorije, gde je voda ušla, ili u dvorište, ili u pomoćne objekte“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Visok vladin zvaničnik je nastavio dvodnevnu posetu većinski srpskim sredinama na Kosovu nakon što je jutros položio kamen temeljac za univerzitetsku zgradu u Kosovskoj Mitrovici, a u Gračanici se sastao sa Srpskom listom.

Kako je i najavljeno, Petković je obišao obližnje Slivovo i porodicu Pavić kojima je uručio dinaciju u vidu poljoprivredne mehanizacije, potom porodicu Maksimović u Badovcu, kojima se već dve godine gradi i sada završava kuća s obzirom na to da je u pitanju četvoročlana socijalno ugrožena porodica.

Iz kuće porodice Stošić, posebno je istakao da se radilo o obećanju i želji srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da se raseljena porodica iz Uroševca zbrine na centralnom Kosovu.

„Svaka kuća nam je važna, svaka kuća ovde na Kosovu i Metohiji je svetinja, svaki krov nad glavom jeste svetinja jer označava naše prisustvo“, naglasio je Petković.

Kaže da na terenu boravi upravo da bi bio upoznat sa problemima Srba, te da istovremeno Srbija rešava probleme, pojedinačno i preko kapitalnih projekata.

„Tu smo da obilazio naše ljude, da rešavamo probleme i kada je reč o kontejnerskom naselju (u Gračanici, prim.red.), gde sam i sam dao zadatak da se uradi jedna sveobuhvatna analiza, da se formira komisija i da utvrdimo šta možemo konkretno još dodatno da učinimo za sve te ljude“, kazao je Petković.

Seli smo sa grupom nezadovoljnih u Vrbovcu i razgovarali, protesta više nema

Odgovarajući na novinarsko pitanje o protestu grupice građana iz Vrbovca prethodnih dana, kazao je da su iz Kancelarije sa njima već „seli i razgovarali“.

„Rešavaćemo probleme kao što smo rešavali i ovde u Gračanici. Bilo je nezadovljnih, pa smo sa svakim seli i porazgovarali, da vidimo kome šta fali i šta konkretno možemo da učinimo. Postoje stvari koje ne možemo i koje nisu u nadležnosti Kancelarije za KiM. Tada se obraćamo vladi“, objasnio je Petković.

Naglasio je da protesta u Vrbovci više nema što je pokazatelj da su „uspeli da razgovaraju i da jedan po jedan problem rešavamo“.

Protestuju u Vrbovcu: Preti nam se ali ćemo u Beograd; predsednik opštine: Pomaže im se ali nemaju konstruktivan pristup

Protestuju ispred opštine: Mi na socijali, a oni na plati i ne dolaze na posao

Naveo je da ipak postoje problemi koji su nagomilani već 20 godina, te da ne može sve da se reši, ali i da se problemi sa ovim rukovodstvom „rešavaju ozbiljno i postupno i da je to vidljivo“.

Srbija sada ima mnogo više para, dodaje Petković, i brine o svojim ljudima.

To je razlog zašto, tvrdi, narod podržava Srpsku listu i srpskog predsednika.

Ni južno od Ibra nisu izostale poruke koje se posebno naglašavaju proteklih nekoliko dana, a u susret kosovskim lokalnim izborima – o jedinstvu.

Petković kaže da je jedinstvo „krvavo“ izgrađeno i da na njemu Beograd insistira.

„Pre svega na njemu insistira naš narod, jer bez tog jedinstva nema nam opstanka. To smo dobro razumeli, tu smo lekciju dobro naučili i zbog toga hrabro zajedno sa svojom državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem gledamo svaki novi dan ovde na Kosovu i Metohiji koji predstavlja novu nadu za budućnosti opstanak našeg naroda na Kosovu i metohiji“

„Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da opstanu samo ako imaju Srbiju iza sebe i predsednika Aleksandra Vučića“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

O posetama Kosovskoj Mitrovici i juče Prilužju i leposaviću čitajte u:

Petković položio kamen temeljac za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

Petković iz Prilužja: Samo ujedinjeni možemo da opstanemo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.