Petković: Srbi žele ZSO, a ne RKS tablice; Bisljimi hoće da spreči „samostalno“ delovanje Elektrosevera

petković bisljimi
FOTO: KoSSev

Glavni prištinski pregovarač izgubio je svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima, jer svakim svojim obraćanjem on iznese novi niz neistina, dezinformacija i proizvoljnih tumačenja koja direktno urušavaju razgovore u Briselu, oglasio se glavni pregovarač u Beogradu nakon jučerašnjeg intervjua Besnika Bisljimija.

Bisljimi je sinoć govorio za RTK o prošlonedeljnoj situaciji na Severu Kosova ali i, kako tvrdi, ulozi Beograda u svemu tome.

Bisljimi je kazao i da treba imati u vidu „da sve nemire koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizuje u zemljama regiona, maskira pod idejom navodnog revolta lokalnih građana“.

„Sada je svima stavljeno do znanja da nema pobuna ovdašnjih građana, već su to pobune koje inscenira i diriguje centar u Beogradu i sam Vučić“, naveo je Bisljimi.

Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda, u današnjem saopštenju poručuje da je u „kampanji dezinformacija i straha Bisljimi sada otišao najdalje, tvrdeći da Srbi sa severa KiM zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić koji ih zbog toga navodno guraju u nekakve proteste“.

Kaže da je prava istina da se zvanični Beograd „isključivo grčevito bori za mir i stabilnost“.

„Reč je o najmasnijoj laži, najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bisljimi ne veruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na severu KiM ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo. Ono što Srbi žele jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne onako kako bi to želeo Bisljimi, poredeći ZSO sa nevladinom organizacijom“, dodao je Petković.

Kaže da je jasna Bisljimijeva namera da „srpsko postojanje i sva prava Srba na KiM svede na nivo nevladine organizacije, koju bi onda mogao da ukine u svakom trenutku“.

Međutim, kako dodaje, Bisljimi bi morao da zna da „vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše, u šta su svi mogli i da se uvere nedavno na severu Kosova i Metohije“.

„Umesto što se Bisljimi žali da je u dijalogu osedeo, a što nikoga ne zanima, bolje bi mu bilo da se posveti osnovnim postulatima vladavine prava koje očigledno ne poznaje i činjenici da su ugovori izraz saglasnosti volja dve strane, a ne nametanje volje jedne strane“.

Bisljimi vrši pritiske na energetski sektor kako bi sprečio implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera

Petković je ujedno prokomentarisao navode Bisljimija o energetskom sporazumu.

Bisljimi je sinoć kazao da je „Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a“ i da ova kompanija „igra opasnu igru“. Optužio je Beograd za nesprovođenje obaveza iz nedavno usvojene mape puta za rešavanje pitanja energetike. Sa druge strane, kazao je kosovska vlada neće zimi da plaća struju na severu i dodao da kašnjenja u primeni sporazuma samo štete tamošnjim građanima.

Petković je zatražio od Bisljimija da bude odgovorniji u svojim izjavama u kojima napada dogovor o energetici i implementaciji Mape puta.

Petković tvrdi da je očigledno da u Prištini „ne mogu da se pomire sa tim da su morali da pristanu na kompromis, pa sada napadaju zvanični Beograd ne bi li sprečili sprovođenje sporazuma“.

„Nakon dogovora o energetici koji smo uspeli posle 10 godina da dogovorimo i obezbedimo samostalno snabdevanje severa električnom energijom preko srpske kompanije Elektrosever, Kurti i Bisljimi su krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog“, dodaje ujedno Petković.

Kaže i da mu je Priština više puta zabranila ulazak na KiM na „lični zahtev Bisljimija“, a da je on hteo da u ovom periodu razgovara sa građanima na Severu Kosova o primeni energetskog sporazuma koji bi omogućio stabilno snabdevanje električnom energijom.

Dodaje i da je zatim Priština krenula u „gaženje sporazuma“, vršeći pritiske na energetski sektor na KiM, a kako bi sprečili implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera.

„Dogovorom o energetici smo uspeli da obezbedimo samostalnost za Elektrosever u snabdevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bisljimi“, poručio je Petković.

Prištini preporučuje da se vrati razgovorima, uz naznaku da Beograd insistira upravo na tome da se dijalog nastavi.

„Jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rešenjima možemo da stavimo tačku na probleme i to je ono što Priština mora da shvati, kao što mora da razume i stav Brisela da sprovođenje sporazuma treba prepustiti stručnjacima u oblasti energetike, umesto što Bisljimi svakodnevno vrši otvoren pritisak na brojne faktore koji treba da omoguće realizaciju Mape puta u oblasti energetike“, poručio je Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.