Petković: Srbi učestvovali na izborima samo zbog ZSO; Dijalog – talac nespremnosti Prištine

Petković i Bocan Harčenko
FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, a nakon nedavno održanih lokalnih kosovskih izbora i poslednjih incidenata na Severu.

Petković je kazao da su napadi i pritisci na srpski narod na KiM sve učestaliji.

Ukazao je na ozbiljnost poslednjih incidenata kada su, kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, u razmaku od samo dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica Kosovske policije „nelegalno“, dva puta upale na Sever.

„Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana, Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region“, poručio je danas Petković Bocan-Harčenku.

On je sa ruskim ambasadorom razgovarao i o lokalnim izborima na kojima je Srpska lista odnela pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom, u devet u prvom krugu, a u jednoj – Klokotu, sa manje od 50 odsto podrške.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima, samo zato što, kako je kazao, podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković mu je poručio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju Zajednice srpskih opština sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima.

Ujedno je najavio da će se već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevti konkretni potezi u tom pravcu, a što je, kako se dodaje u saopštenju, jasno istakla i Evropska unija.

„Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na Zapadnom Balkanu, iako je, Briselski dijalog, u ovom trenutku, talac nespremnosti Prištine da sprovede u delo do sada postignute dogovore, pre svega preuzetu obavezu formiranja ZSO“, poručio je Petković.

On se ujedno zahvalio ruskom ambasadoru na, kako se navodi, doslednoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da će srpsko-ruski odnosi nastaviti da jačaju u duhu tradicionalnog prijateljstva dve države i dva naroda.

O sličnim temama razgovarali su danas najviši predstavnici Srpske liste sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove.

Predsednik ove stranke, Goran Rakić, potpredsednik, Igor Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, preneli su evropskim zvaničnicima danas da je neophodno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora primeniti sporazume koje je sama potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

„To nije nikakav hir Srpske liste već međunarodna obaveza, čije ispunjenje je garantovala i sama Evropska unija“, poručili su im čelnici Srpske liste, a lokalni mediji preneli saopštenje koje ni ovog puta nije dostavljeno KoSSev-u.

Goran Rakić je takođe kazo da su Srbi, posebno na Severu ušli u kosovske institucije zato što je upravo Briselskim sporazumom garantovano formiranje Zajednice srpskih opština „kao krovne institucije srpskog naroda koja će štititi kolektivna i pojedinačna prava našeg naroda“.

Podsetimo, upravo je Goran Rakić najavio dan pre lokalnih izbora na Kosovu, da će čelnici ove stranke napustiti kosovske institucije ukoliko se u novembru ne započnu razgovori o formiranju ZSO i ovo telo ne formira do kraja godine.

Više o tome u: Svi „izlasci“ Srpske liste iz kosovskih institucija

Rakiću je potom odgovorio potpredsednik kosovske vlade i glavni pregovarač kosovske delegacije za dijalog Beograda i Prištine, Besnik Bisljimi, poručivši mj da neće doći do formiranja Zajednice srpskih opština.

Ovaj zvaničnik je kazao prošle nedelje da su izmapulisani oni Srbi koji su poverovali u obećanje Srpske liste o formiranju ZSO i glasali za ovu stranku zbog toga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.