Petković sa Jamašitom: Podrška UN po pitanju statusa KiM izuzetno značajna za Srbiju

petković i jamašita
FOTO: Kancelarija za KiM

Za Srbiju je od izuzetnog značaja podrška koju Ujedinjene nacije pružaju temeljnim principima međunarodnog prava po pitanju statusa Kosova i Metohije, što se odslikava i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nakon sastanka sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu, Mari Jamašitom.

Petković je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, sagovornicu upoznao sa sadržajem nedavno održanog sastanka beogradske i prištinske delegacije u Briselu.

Još jednom je ponovio da je Beograd spreman da sačuva mir, kako na KiM tako i u regionu te da je rešen da istraje u poštovanju međunarodnih pravila i normi.

„U okviru toga, potrebno je da Priština ispuni sve preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, posebno obaveze koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom se kasni više od devet godina, a da je formirana, dovela bi do efikasnijeg rešavanja mnogih kriza i problema na terenu“, istakao je Petković na ovom sastanku.

Direktor Kancelarije za KiM kazao je i da je beogradska delegacija u Brisel otišla sa konkretnim predlozima za „rešavanje krize sa kojom se srpski narod suočava na prostoru KiM“, te da istrajavanje Prištine na sprovođenju odluka, za koje tvrdi da su jednostrane i protivpravne, samo vodi daljem „podizanju tenzija i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbednosti, što nikome ne treba“.

Petković tvrdi i da je bezbednost srpskog naroda na KiM ugrožena, jer su, kako tvrdi napadi na Srbe porasli za 50 odsto pa je s tim u vezi uloga Misije UN na Kosovu „nezamenljiva u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava“.

Izrazio je i očekivanje da će međunarodne organizacije i institucije na terenu „ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti tolerisani“.

U saopštenju Kancelarije za KiM nije navedeno šta je na ovom sastanku govorila Jamašita.

U istom danu kada direktor Kancelarije za KiM tvrdi da je broj etnički motivisanih slučajeva porastao za 50 odsto, Kosovska policija izvestila je da je broj zapravo u opadanju. Opširnije o tome čitajte u: KP: Etnički motivisani slučajevi u prvoj polovini 2022. u opadanju u odnosu na isti period 2021.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.