KP: Etnički motivisani slučajevi u prvoj polovini 2022. u opadanju u odnosu na isti period 2021.

Crkva Svetog nikole Prizren
FOTO: Visoki Dečani/Tviter

Kosovska policija saopštila je da je, zahvaljujući naporima ove institucije, broj etnički motivisanih slučajeva u periodu od januara do juna 2022. godine, u odnosu na isti period prošle godine, u opadanju. Policija iznosi da je zabeležila samo 4 slučaja sa mogućom etničkom pozadinom, odnosno 0,01% od ukupnog broja prijavljenih krivičnih dela.

Kao moguće etnički motivisane slučajeve navode oštećenje turske zastave, ispisivanje grafita na srpskom jeziku i dva slučaja protiv Albanaca na Gazimestanu.

U saopštenju se osvrću i na zaštitu verskih objekata, kao i krivična dela počinjena u njima, navodeći da su krađe najčešće, te da je motiv zapravo finansijske prirode.

„Evidentirano je ukupno 48 slučajeva vezanih za kulturnu baštinu, od čega se 30, odnosno 62,5% dogodilo u muslimanskim objektima, dok se samo 18, odnosno 37,5% dogodilo u pravoslavnim“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.

Od 48 slučaja vezanih za kulturnu baštinu, prema statistici policije, 77% su „neki vid“ krađe, a 23% pretnje, uništavanje ili oštećenje imovine i oštećivanje grobalja.

„Kosovska policija od 2008. godine, uz fizičko obezbeđenje 24/7, čuva i štiti 24 pravoslavna objekta, uglavnom crkve i manastire, dok na različite operativne načine brine o bezbednosti i zaštiti za oko 170 drugih pravoslavnih objekata. Objekti zaštićeni 24/7, od marta 2013. godine, nalaze se pod nadzorom policijske jedinice formirane isključivo za obezbeđenje objekata kulturnog i verskog nasleđa“, navodi se u istom saopštenju.

Istovremeno pozivaju sve zainteresovane o etnički motivisanim i zločinima iz mržnje da se obrate njima i tužilaštvu, jer su, kako navode, ove institucije nadležne za slučajeve takve prirode.

Dalje navode:

„Svaki čin ili pretnja nasiljem, oštećenjem imovine, uznemiravanjem, pretnjama ili drugim zločinima motivisanim mržnjom ili učinjenim u cilju kršenja ovih prava, analiziraju se sa velikom ozbiljnošću delovanjem i angažovanjem svih potrebnih službi policije, kao i preduzimanjem mera za sprovođenje zakona da se identifikuju i uhapse izvršioci krivičnog dela“.

Sa druge strane, Kancelarija za KiM za isti period, odnosno od januara do juna ove godine, na svom sajtu beleži čak 74 etnički motivisana slučaja koji su se događali na Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.