Petković: Revizija Briselskog nemoguća; Selaković: Izjave Osmani „neviđena politička drskost“

Sinoćna izjava kosovske predsednice Vjose Osmani, da će institucije u Prištini razmotriti postignute sporazume izazvala je negodovanje zvaničnog Beograda. „Vjosa Osmani sporazume postignute u sklopu Briselskog dijaloga može da proučava i preispituje samo kao materijal za primenu dogovorenog“, poručio je sinoć direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Prema njegovim rečima, svi sporazumi postignuti u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine moraju biti primenjeni kako bi bilo kakav sadržajan nastavak razgovora bio moguć.

“Beograd ostaje opredeljen za dijalog kao jedino razumno sredstvo rešavanja nesuglasica, ali, kao što smo bezbroj puta poručili, za dijalog je potrebno dvoje, a nedosledna, prevrtljiva i verolomna politika koju su odlučili da vode Kurti i Osmani samo je još jedna potvrda loših namera Prištine i udaljava nas i od dogovora i od stabilizacije prilika u regionu”, kaže on.

Na izjave Osmani, reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković koji ih je ocenio kao „neviđenu političku drskost“, navodeći da su one pokazatelj toga da Priština suštinski ne želi da nastavi dijalog.

Selaković je njene poruke opisao kao eufemizam za blokadu dijaloga, jer kako je rekao rezultati dijaloga Beograda i Prištine nisu švedski sto, sa kojeg se može birati šta će biti primenjeno, a šta ne.

Dodao je da očekuje da međunarodna zajednica, a posebno države koje „otvoreno i intenzivno“ podržavaju Prištinu, u interesu stabilnosti i mira u regionu „zauzdaju i disciplinuju, svoje pulene“.

Podsetimo, nakon jučerašnjeg sastanka sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajko Masom u Prištini, Vjosa Osmani govoreći o dijalogu između ostalog izjavila je i da smatra da je procesu dijaloga potrebno resetovanje i da će institucije razmotriti svaki postignuti sporazum.

Nemački ministar se u toku jučerašnjeg dana sastao i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, kao i ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom. Kasno uveče Mas je stigao u Beograd, gde bi danas trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.