Petković: Priština u obavezi da usvoji uredbu koja konstatuje poseban karakter ZSO

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković/Foto: KoSSev
Foto: KoSSev

Priština ustavnom sudu treba da prosledi uredbu kojim se konstatuje poseban karakter ZSO, a uredbom treba da bude potvrđen i Statut ZSO, poručio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

U reakciji na izjave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, koji kako se navodi u saopštenju „nastavlja da obmanjuje javnost pogrešno interpretirajući sporazume iz Brisela i izmišljajući administrativne prepreke za realizaciju dogovora o uspostavljanju Zajednice srpskih opština“, Petković iznova poručuje i to da pregovori u Briselu nemaju veze sa statusom Kosova.

„Normalizacija odnosa je upravo proces kojim međusobne nesuglasice treba da budu otklonjene van konteksta separatističkih težnji albanske političke elite u Prištini“, tvrdi Petković.

On Hotija optužuje i da se „krije iza odluke takozvanog kosovskog ustavnog suda, jer niti je sudu postavljeno pitanje u skladu sa briselskim dogovorima, niti se on izjasnio o temi o kojoj je prema preuzetim obavezama Prištine trebalo da se izjasni“.

„Prema dokumentu koji nosi naziv „Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi“, Priština je trebalo da svom ustavnom sudu prosledi uredbu kojim se konstatuje poseban karakter ZSO, a ne sam sporazum ili Statut ZSO. Takođe, u tački 21. Opštih principa jasno piše da će Statut ZSO biti potvrđen uredbom, koju će Priština poslati svom ustavnom sudu“, stoji još u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.