Petković: Otvorena pretnja Maćedoncija, KBS ne mogu na Sever bez saglasnosti NATO-a

FOTO: KoSSev

U trenutku kada Aljbin Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i izaziva tenzije i provokacije na severu Kosova i Metohije, ne može se drugačije nego kao otvorena pretnja shvatiti poruka takozvanog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, da će tzv KBS uskoro delovati i na prostoru severa naše pokrajine, reakcija je direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, nakon izjave novog kosovskog ministra odbrane da će biti ukinuta zabrana prisustva KBS-a na Severu Kosova.

„Zabrana prisustva KBS-a na Severu Kosova bez prethodne saglasnosti komandanta KFOR-a, biće ukinuta nakon stvaranja novih uslova i novih političkih napora“, kazao je sinoć u intervjuu za RTK novi kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Ujedno je najavio i da će ova formacija do 2025. godine imati tri pešadijska puka.

„Sever je deo Republike Kosovo, a KBS će biti spreman da brani teritoriju zemlje kada to postane neophodno“, kazao je on.

Petar Petković, međutim, tvrdi suprotno, te poručuje da ovakve poruke i „zveckanje oružjem“, srpskom narodu na Severu ne idu u pravcu deeskalacije situacije.

„Već naprotiv, podižu tenzije, unose nemir među srpski narod i prete da destabilizuju čitav region“, poručuje Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je ujedno poručio Maćedonciju da „dobro prouči“ sve garancije koje postoje, a na osnovu kojih KBS ne može da uđe na Sever.

„To su, ne samo garancije iz 2013. godine generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena, već i garancije koje je 28. decembra prošle godine NATO dao da KBS ne mogu na Sever bez njihove saglasnosti“, naveo je.

Petković tvrdi da se ovaj ministar „jasno deklarisao kao ratni huškač i ratni ministar“.

„To dokazuje i porukom da su KBS naslednik zločinačke UČK koja je i od strane međunarodnih predstavnika proglašena terorističkom organizacijom“, kaže Petković, dodavši da takva jedna formacija nema šta da traži u srpskim sredinama na KiM.

„Jer srpski narod nije, niti će ikada zaboraviti sva zlodela, stradanja i patnje koje je pretrpeo od strane terorista UČK kojima se i u Hagu sudi za monstruozne ratne zločine“.

Petković je ujedno podsetio i na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji je kazao da je Kosovska policija naslednik „OVK“, te da slična poruka sada dolazi i od kosovskog ministra odbrane.

„Što jasno pokazuje kakvim bi zločinačkim metodama Kurti i njegovi posilni voleli da pokore sever naše južne pokrajine. Zato im se i priviđaju srpske baze blizu administrativne linije, ne bi li na taj način pokušali da opravdaju svoje militantne poteze i snove“, zaključuje Petković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.