Kurti: Kosovo platilo i izgradilo Gazivode, ono je kosovsko

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se njegov stav prema jezeru Gazivode nije promenio ni nakon izveštaja iz SAD-a, koji je stigao kao deo vašingtonskog sporazuma.

Kurti je rekao da su studije i analize dobrodošle, ali što se tiče Gazivoda, kaže da ga je Kosovo izgradilo i platilo i to pre nekoliko decenija.

KoSSev: Kurti izbegao pitanje o dolasku na Sever

Kako je takođe preneo Zeri u posebnom tekstu, jedno od pitanja za Kurtija bilo je i kada namerava da ode u posetu Severu, ali i da ga je „izbegao“.

„Morate da razumete da se sve dobro priprema a mi nismo u četvrtoj godini vlade već u 100 dana, verujem da će Republika Kosovo biti prisutna, ne protiv ikoga i bez da ikoga isključi. U tom smislu, uradićemo mnogo stvari, ali ih nećemo uraditi u okviru 100 dana“, kazao je Kurti.

Kurti se medijima obratio nakon što je na sednici vlade predstavio rezultate 100 dana svog upravljanja. O tome opširnije u:

Kurti o 100 dana vlade: „Kosovo ne može biti ni izvor, ni tranzit za organizovani kriminal“

„Naši stavovi u vezi sa jezerom Gazivode su isti i naravno da se mogu izraditi analize i studije, ali naš zadatak kaže da treba da u obzir uzmemo to jezero kakvo ono jeste, veštačko jezero Kosova, na Kosovu. Već smo ga platili, ovo je učinjeno pre mnogo decenija“, izjavio je Kurti na konferenciji za novinare, prenosi Zeri.info.

Šef vlade je takođe rekao da je najvrednija tačka Vašingtonskog sporazuma priznanje Izraela.

„Što se tiče vašingtonskog sporazuma, njegova najvrednija tačka je poslednja koja je već realizovana, ali ne možemo govoriti kao da se 14. februara nije dogodilo. Postoje ljudi koji žive u prošlosti, ali ne verujem da pripadaju budućnosti“, rekao je na pitanje da li će sprovesti sporazum.

Upitan o Asocijaciji, Kurti je rekao da kada predsednik Srbije izjavi da nikada neće priznati Kosovo, treba upitati one koji su do sada išli na ustupke u ime priznanja.

„Kada predsednik Srbije izjavi da nikada neće priznati Kosovo, ne bi li trebalo upitati one koji su do sada davali ustupke u ime priznanja? Imam principijelan stav, ispravan za Republiku. Dakle, iskreno, pozabavimo se pravdom i zapošljavanjem, upravljanjem pandemijom. A ova pitanja za dijalog su vrlo dobra za moje prethodnike. Zašto su prihvatili asocijaciju, tablice itd. To biste trebalo da pitate njih. Dobro je da mene pitate o Nacionalnom savetu, o predlozima koje sam dao. Veoma sam zainteresovan za razgovor o svojim predlozima, a oni neka razgovaraju o svojim ustupcima“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.