Petković Kurtiju: Svakodnevno dokazujete da nemate problem sa Srbima – hapšenjem, terorom i oduzimanjem njihove imovine

Petar petković konferencija
FOTO: Beta/Slobodan Miljević

Kurti bi, umesto što fantazira o Miloševiću i Putinu, trebalo da povede računa o svom političkom nasleđu, kaže danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Na današnjem Samitu Zapadnog Balkana koji se održava u Prištini, kosovski premijer izjavio je, između ostalog – da je glavni izazov za zemlje Zapadnog Balkana to da se prevaziđu „istorijske predrasude“, a da su „ove zemlje dokazale da mogu da ostvare pomirenje i dijalog“.

Međutim, ne misli to Kurti i za Beograd, koji se, kazao je i danas – „nije ogradio ni od Miloševića iz prošlosti, ni od Putina u sadašnjosti“.

Kazao je i to da Priština nema problem sa Srbima sa Kosovu, već sa Vladom u Beogradu.

„Problemi koje imamo nisu vezani za Srbe, već za Beograd, koji se nije ogradio ni od Miloševića iz prošlosti, ni od Putina u sadašnjosti. To je kod našeg komšije, ne kao narodom, već kao vladom, kao režimom. Ni najmanje sa Srbima Kosova u severnim opštinama. Oni se integrišu“, kazao je i danas Kurti. 

Pohvalio se i ovde napretkom Kosova u vladavini prava, ali i, kako tvrdi – ekonomskom razvoju.

Petković: Njegovi problemi sa srpskim narodom sasvim će nestati ako Srba na Kosmetu uopšte ne bude bilo

Ubrzo je usledila reakcija direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića. Na Kurtijevu izjavu da nema problem sa lokalnim Srbima, Petković poručuje:

„Aljbin Kurti svakodnevno dokazuje da nema problem sa Srbima na Kosovu i Metohiji tako što ih hapsi, oduzima im imovinu i sprovodi teror svake vrste“.

Problemi će mu i nestati, dodao je glavni čovek za Kosovo iz srpske vlade – „ako Srba na Kosmetu uopšte ne bude bilo“.

„Njegovi problemi sa srpskim narodom sasvim će nestati ako Srba na Kosmetu uopšte ne bude bilo. Zbog toga Srbi imaju problem sa Kurtijem koji ih svakodnevno teroriše i ugnjetava“.

A sve Kurtijeve poruke o demokratiji i ljudskim pravima koje se garantuju Srbima, smatra ovaj zvaničnik – nisu ništa drugo do „neslana šala“.

Beograd će, prema Petkovićem rečima „nastaviti da se zalaže za racionalnu politiku dijaloga“:

„A ta politika sasvim razumljivo nervira Kurtija, jer ona je nespojiva sa separatističkim i velikoalbanskim ciljevima vrhuške u Prištini“.

Kurtija je pozvao da umesto što, kako smatra Petković, fantazira o Miloševiću i Putinu, povede računa o svom političkom nasleđu.

„Ono se nažalost zasniva na zveckanju oružjem, potpirivanjem etničke netrpeljivosti i prizivanjem sukoba, umesto normalizacije odnosa, izgradnje mostova poverenja i potrage za kompromisom“, istakao je.

Kurti: Kosovo nema problem sa lokalnim Srbima, već sa BeogradomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.