Petković: Jutrošnja lažna dojava o bombi u objektu u kom su srpske institucije je Kurtijev neuspeli trik da iseli zaposlene

FOTO: KoSSev

Samo dan pred istek roka koji su srpskim institucijama smeštenim u objektu u Bošnjačkoj mahali, dali iz Opštine Severna Mitrovica da podnesu dokumenta o registraciji usluga ili da, u suprotnom, napuste objekat – Kosovska policija dobila je jutros dojavu o eksplozivnoj napravi upravo u ovoj zgradi i u njoj pregledala prostorije. Direktor Kancelarije za KiM tvrdi da je zapravo reč o „Kurtijevom triku“, kojim je, kako kaže, želeo da već danas iseli zaposlene iz te zgrade.

Nakon što su pregledali prostorije na sva tri sprata zgrade u kojoj je smeštena Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Služba Direkcije Fonda PIO, kosovsko-mitrovački upravni okrug i vučitrnski Centar za socijalni rad, kako je potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani – utvrđeno je da se najverovatnije radi o lažnoj dojavi.

Potvrdio je i da radnici iz ove zgrade nisu evakuisani, kao i da je nakon „vizuelnog pregleda“ – policija napustila ovu zgradu.

Kako se ovaj slučaj dogodio uoči roka koji je institucijama iz ove zgrade dat, direktor Kancelarije za KiM tvrdi da je sve bio zapravo „Kurtijev trik“, koji nije uspeo.

„Kurtijev trik da, pod izgovorom lažne dojave o bombi, iseli zaposlene iz zgrade u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su četiri srpske institucije – jutros nije uspeo“, kaže Petar Petković.

On je ujedno poručio da „ne pristaju na otimanje imovine“, već na rešenje preko dijaloga, odnosno Zajednice srpskih opština.

„Ne pristaju na otimanje imovine, već na rešenje u okviru dijaloga u Briselu u kontekstu formiranja ZSO“, poručio je Petković u objavi na Tviteru/X.

Kaže da je i danas o svemu dodatno obavestio međunarodnu zajednicu.

A ovu „urgenciju“ Petković je uputio i zemljama Kvinte, ali i izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.

U ovom urgentnom pismu, Petković ih je upozorio da „ultimatum o iseljenju četiri srpske institucije iz srpske zgrade“ u Bošnjačkoj mahali koji je do sutra – može dovesti do produbljivanja krize na Severu i, naglasio je, dodatnog podizanja tenzija na terenu.

„U najnovijem dopisu koji je Petković poslao na više adresa, direktor Kancelarije za KiM je istakao da ovakvi jednostrani i nelegitimni potezi Prištine i Aljbina Kurtija ne doprinose deeskalaciji na severu pokrajine, već naprotiv – predstavljaju novu opasnu provokaciju koja jedino ima za cilj da ugrozi prava i život srpskog naroda na severu KiM i dodatno destabilizuju situaciju na terenu“, saopštava Kancelarija za KiM pozivajući se na Tanjug koji je u ovaj dokumet imao uvid.

U dopisu se, prenosi dalje Kancelarija, apeluje na međunarodnu zajednicu da ovo pitanje shvati sa najvećom mogućom pažnjom i upozorenjem.

„I da iskoriste svoj autoritet da spreče dramatičnu eskalaciju koju Kurti i Atić žele da izazovu protivpravnom odlukom o iseljenju srpskih institucija“.

U pismu je naveo da se radi o institucijama sa oko 43 zaposlena radnika, kao i da će „nezakonitim odlukama“ kosovski premijer i aktuelni gradonačelnik Severne Mitrovice ugroziti prava više desetina hiljada Srba, Albanaca, Bošnjaka, Roma, Goranaca koji ostvaruju svoja prava preko Pio fonda ili Centra za socijalni rad Vučitrn.

„Priština je jedina koja želi sukobe i nestabilnost i bilo bi tragično ukoliko bi uspela da ostvari taj interes“, zaključuje se u dopisu.

Na vrata ove zgrade u kojoj se nalaze četiri srpske institucije, krajem avgusta pokucala je inspekcija Opštine Severna Mitrovica i direktoru jedne od ovih srpskih institucija dala rok, prvo od tri dana da podnesu potrebnu dokumentaciju ili da se iz nje isele.

Rok se potom produžio za još dve nedelje, a ističe sutra.

Srpska lista juče je poručila da oni odbacuju, kako su kazali, ultimatum režima u Prištini da napuste pomenute prostorije.

U međuvremenu, Vučić je najavio obraćanje javnosti iz zgrade Predsedništva za sutra u 13 časova. Govoriće, kaže, o „svim važnim pitanjima“.

Dan pred istek roka za iseljenje iz objekta u kom su srpske institucije, KP dobila dojavu o bombi i pregledala prostorije

Dva dana pred istek roka, Srpska lista poručila: Odbacujemo ultimatum Prištine da napustimo prostorije srpskih institucija

Erden Atić odložio „oslobađanje“ zgrada od srpskih institucija na dve nedelje

Novinari ispred zgrade Okruga, nema zvaničnika SL, danas ističe rok

TV Dukađini: „Rok za oslobađanje zgrade opštine u Severnoj Mitrovici odlaže se za dve…

Petković: Parapolicijske i specijalne jedinice i dalje okupiraju sever KiM – „tako izgleda Kurtijeva…

Stano: Odluka o oslobađanju institucija u Mitrovici zabrinjava, pitanje rešiti kroz formiranje ZSO

Arsenijević: Simić ispraznio PIO fond; Potpredsednik SL demantuje uz video iz kancelarije

Inspektori S.Mitrovice zatražili oslobađanje objekata u kojima su smeštene srpske institucije zbog „radova“
Opštinski inspektori dali rok od 3 dana srpskim institucijama da pripreme dokumentaciju o korišćenju ustanova ili da isprazne objekte
Inspektori opštine Severna Mitrovica u obilasku objekata u kojima su smeštene srpske strukturePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.