Petković: Jedini koji treba da promeni stav po pitanju dijaloga je Kurti

FOTO: KoSSev

„Očigledno su oskudni dometi Kurtijeve posete Sjedinjenim Američkim Državama, pa po svom oprobanom receptu u Srbima vidi dežurne krivce i metu kada god mu politička situacija u pokrajini ne ide na ruku“, poručio je upravo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Oglasio se povodom Kurtijeve izjave da je tokom posete SAD-u govorio o tome da Beograd treba da promeni stav po pitanju dijaloga, koji bi, iz Kurtijeve perspektive , trebalo da se završi uzajamnim priznanjem.

Nakon višenedeljnog odsustva sa Kosova, odnosno dvonedeljne posete SAD-u, a potom i posete Švajcarskoj, kosovski premijer Aljbin Kurti se vratio u Prištinu.

Već danas, a upravo na temu svojih poseta, on je održao konferenciju za novinare.

Ponovivši da je u SAD zatražio podršku kada je u pitanju članstvo Kosova u Savet Evrope, kao i u NATO, Kurti je precizirao da je tokom brojnih sastanaka u Americi razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine.

„Pominjao se dijalog, a stav je nepokolebljiv – da Beograd treba da promeni stav i da dijalog treba da rezultira sporazumom za normalizaciju odnosa, u kom slučaju će u centru biti uzajamno priznanje“, rekao je Kurti, prenose kosovski mediji izveštavajući sa konferencije.

Kurti je danas ujedno kazao da je u SAD otputovao sa dva glavna cilja, a to su: investicije i bezbednost na Kosovu.

„Cilj je bio i bezbednost Kosova, zbog mogućih problema koje imamo na Balkanu, pošto zvanični Beograd ima bliske veze sa zemljom koja je u ratu u Ukrajini“.

I danas je kazao da je namera Kosova da postane deo NATO programa Partnerstvo za mir, dok ne postane punopravna članica Alijanse.

Petković mu je ubrzo poručio da je zapravo on taj koji po tom pitanju treba da promeni stav.

„Jedini koji treba da promeni stav o dijalogu sa Beogradom jeste Aljbin Kurti i konačno počne da ispunjava obaveze preuzete iz Briselskog dijaloga“, naveo je.

Petković ujedno podseća da se danas navršavaju 3.322 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, ali kaže da nisu sprovedeni ni brojni drugi sporazumi iz oblasti energetike.

„Priština odbija da postupi po zahtevima Beograda i omogući pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji, za koje postoje indicije da skrivaju tela nestalih i ubijenih Srba“, tvrdi.

Direktor Kancelarije ujedno naglašava da Beograd ima svoj principijelni stav koji podrazumeva traganje za kompromisom u dijalogu – „kao jedinim mehanizom za trajno i održivo rešenje na prostoru KiM.

„Tako da Kurti neće moći svojom ucenjivačkom retorikom da promeni poziciju zvaničnog Beograda na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji se iskreno i nepokolebljivo bori da osigura trajni mir i stabilnost na ovim prostorima“, poručuje Petković.

Kurtiju je za kraj savetovao da bi mu, kako je kazao, bolje bilo da u politički vokabular i poliitčku agendu vrati reči poput „međusobnog razumevanja, kompromisa, dijaloga i poštovanja sporazuma“, umesto „ucena i želja poput nekakvog uzajamnog priznanja“.

„To je jedini i izvestan put normalizaciju prilika na prostoru KiM“, podcrtao je Petković.

Pročitajte još: 

Briselski dijalog: Čiji je spisak nesprovedenih sporazuma duži?

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.